In gesprek met het Financieele Dagblad zegt voorzitter Adri Bom-Lenstra van Glastuinbouw Nederland te vrezen dat de gasprijzen "deze hele topsector" onderuit dreigen te halen. Daarmee verwijst ze naar de kennis- en samenwerkingsinfrastructuur waarmee de Nederlandse tuinbouw zijn voorsprong in de wereld steevast heeft kunnen ontwikkelen. Bom: "Als er niet snel wordt ingegrepen, gaat dit consequenties hebben in de hele keten, van kennisinstituten als Wageningen tot en met zaadbedrijven, de verpakkingssector en de logistiek."

Ze trekt haar conclusies uit een recent onderzoek dat ze deed met Rabobank, ABN Amro en Eneco-dochter AgroEnergy.

De gasprijs heeft zich sinds 2021 stormachtig ontwikkeld. Tuinders betaalden doorgaans een prijs die fluctueerde tussen de 7 tot 20 eurocent per kubieke meter. Energie maakte tussen de 20 en 30% uit van de kostprijs van tomaten en komkommers. Inmiddels zijn de verhoudingen in de kostprijs zoek. De gasprijs, zegt Bom, is "geëxplodeerd tot 180 cent rond de kerst. Een vertienvoudiging. Wat zeg ik? Het twintig-, dertigvoudige."

Tuinders kunnen hun volledige extra kosten niet doorberekenen aan supermarkten omdat de prijzen voor een koopstaking zouden zorgen. Bom wijt het probleem aan leveringscontracten en de inkoopmacht van supermarkten.

Banken moeten hun financiering nu eigenlijk stopzetten omdat de tuinbouw volgens hun risicobeleid de facto op de rode lijst staat. Ze willen echter voorkomen dat de sector drastisch moet krimpen. Bom verwijt de politiek en ministeries lauw en niet adequaat te reageren. Met name aan groene zijde zou de gedachte leven dat de tuinbouw maar sneller 'van het gas' had moeten gaan en nu op de blaren moet zitten.

Volgens Bom gaat de tuinbouw juist efficiënt met gas om omdat die in zijn warmtekrachtkoppelingen ook meteen stroom voor het Nederlandse elektriciteitsnet produceert. Bom: "De glastuinbouw kan nu niet eens van het gas af, want met 9% van het gasverbruik leveren wij 11% van de Nederlandse stroom. Zonder tuindersstroom gaat het licht uit bij miljoenen Nederlanders."

Qua duurzaamheid is dat geen correct argument, want het betekent slechts dat de tuinbouw onderdeel is van de gascentrales die Nederland van elektriciteit voorzien. Het laat wel zien hoe verweven de teelt van Nederlandse kasgroenten voor grote delen van Europa is geraakt met de productie van energie.

Bom wil dat de overheid garant gaat staan voor de tuinders, nu de banken dat niet meer kunnen.
Dit artikel afdrukken