Van het graan in een pakje koekjes, het vlees in een kroket, de aardbei in een ijsje, de melk in Old Amsterdam, de prei in de Cup-a-Soup en god-weet-wat-niet-meer weet je sowieso niet waar het allemaal vandaan komt. Unilever liet Mac van Dinther tenminste nog ontdekken waar de tomaten in zijn tomatensoep vandaan komen, maar als het aan Jansen en zijn superbazen ligt weet je straks ook niet meer waar je verse groenten, fruit en vlees (nee, klopt, dat weet je nu al niet) vandaan komen.
Volgens website De Groente en Fruit zou hij gezegd hebben dat de herkomst van een product niet langer op de verpakking van groenten en fruit moet worden vermeld. Ook maken supers zich zorgen om de arbeidsomstandigheden op teeltbedrijven en residu.
In gewone mensentaal staat daar dat supers lekker makkelijk willen kunnen wisselen van leverancier. Ze zeggen dat ze letten op weinig spuiten en goede
Ik denk dat ze bij LNV toch even staan te kijken. Daar vinden ze dat wij meer moeten weten van ons eten en moeten 'voelen' waar het vandaan komt. Ben benieuwd of het ministerie er een opmerking aan wijdt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grappig... "Land van herkomst: Holland". Ik heb voor de zekerheid nog even bij Wikipedia gekeken, maar ik kon dat land toch ècht niet vinden!
Als je naar de VS vliegt en je vult Holland in, dan krijg je inderdaad op je lazer. Ik ben ooit in NY uit de rij voor de douane gehaald. Domme Hollander ook, ik had moeten weten dat ik in 'the Netherlands' woonde en een Nederlander ben.
Nu back on topic.
Ik wil als consument dolgraag meer weten over mijn groente en fruit. Het liefst ook de teler of de telersvereniging. Bah wat had ik laatst weer een waterige paprika bij de supermarkt. Niet te gebruiken. Voortaan ruk ik dat plastic eromheen gewoon open. En ga ik bij Albert Heijn ook echt naar de servicebalie om mijn geld terug te vragen. Albert kan dan heel gemakkelijk verhaal halen bij de teler..
De supers houden genoeg manieren voor gemakkelijke marge over.
Dick ik kon het niet laten
"Dat zei Marc Jansen van het CBL ondermeer vorige week op de Nederlandse dag voor de tuinbouw in Almeria"
De humor ligt op straat. Almeria, hoe komen ze erbij.
Tja, dat vraagt om verduidelijking. Foodlog gaat over feiten en die zijn in het discussieartikel niet correct weergegeven. De kop is zelfs suggestief en dat had niet gehoeven.
Ik heb er in Almeria (of all places maar wel een belangrijk Europees tuinbouwgebied) voor gepleit om de VERPLICHTE herkomstetikettering af te schaffen. Zonder verdere informatie zegt land van herkomst vermelding namelijk helemaal niets. Uit “Holland” kan rommel komen, uit Spanje (Andalusie?, Almeria?) het beste product wat je je als consument maar kunt wensen. En andersom kan het natuurlijk ook. En dat geldt ook voor Rusland, Marokko, Iran, Canada of Polen.
Voor verse landbouwproducten (AGF, vlees, eieren) geldt de Landbouwkwaliteitswetgeving van LNV (en daaraan voorafgaand het Brussels DG-Agri) en stamt nog uit de begindagen van wat nu de Europese Unie is. Daarin staat naast verplichte vermelding van land van herkomst ook bijvoorbeeld verplichte klasse-aanduiding. Deze aanduidingen op het etiket of de schapkaart zegt als zodanig niets. Ik heb niet gezegd (zoals de kop suggereert) dat de consument helemaal niet mag weten waar voedsel vandaan komt. Mijn stelling is dat supermarkten als geen ander (en zeker niet de overheid) de wensen van de consument kennen en als land van herkomst belangrijk is dan wordt dat zonder morren gegeven. In ieder geval de Nederlandse supermarkten stellen kwaliteitseisen die verder gaan dan wetgeving. Supermarkten doen dan ook zaken met ketens (en de mensen die daarbij betrokken zijn) en niet met landen. De Landbouwkwaliteitswetgeving wordt door de nieuwe lidstaten gebruikt om de performance van de eigen land- en tuinbouwsector te verbeteren. In de oude lidstaten wordt deze wetgeving door boeren en tuinders gebruikt om importen tegen te gaan. Met de impliciete veronderstelling dat Nederlandse telers het beter doen dan Spaanse of Marokkaanse. Zo generalistisch mag je dat m.i. niet stellen. En wat te denken van de oorsprongseisen op het etiket van rundvlees. Er moet vermeld worden waar het dier is geboren, gemest, geslacht en verwerkt. In potentie 4 verschillende landen dus. En wat zegt dat vervolgens?? Voor rundvlees zijn de 4 landen van herkomst-verplichtingen opgesteld na de BSE-crisis. Frankrijk heeft dat er toen in Brussel doorgedrukt omdat ze zeker wilden stellen dat ze geen Brits rundvlees zouden kunnen importeren. Mijns inziens pure handelspolitiek (en wellicht dieperliggende historische emoties).
Foodlog gaat over feiten, gelukkig maar. Emoties zijn ook feiten, misschien ook maar gelukkig. Ik hoop echter wel op een feitelijke discussie over nut en noodzaak van door de overheid afgedwongen land van herkomst etikettering.