imageDe Santana-appel heeft vandaag het nieuws gehaald. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een appelallergie niet allergisch reageren op Santana appels. Het appelras is speciaal ontwikkeld voor de biologische landbouw, omdat het ras goed bestand is tegen appelziektes zoals schurft. Helaas moeten appelliefhebbers met een appelallergie nog even wachten voordat ze hun tanden in de frisse appel kunnen zetten. Vanaf september/oktober ligt de verse oogst pas weer in de natuurvoedingswinkels. Onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen allergisch kunnen zijn voor een bepaald eiwit in de appel. Ze krijgen last van jeuk, tintelingen en zwellingen aan lippen, tong en keel bij het eten van een appel. Patiënten met een appelallergie hebben volgens Wageningse onderzoekers ook last van hooikoorts in het voorjaar door rondzwevend berkenstuifmeel. Andere fruitsoorten kunnen eveneens klachten veroorzaken.

De Santana-appel is oorspronkelijk gekweekt voor de biologische tuinbouw. De soort is populair bij de biologische teler, omdat hij goed bestand is tegen appelziektes als schurft en boomkanker. Maar bij consumptie bleek dat driekwart van de allergiepatiënten het fruit ook goed kon verdragen.

De Santana lijkt op de bekende Elstar. De appel is geelgroen met een donkerrode blos. Het is een stevige, sappige vrucht met een frisse smaak. Tot nu toe wordt de Santana alleen in Nederland op bescheiden schaal geteeld.

Op dit moment liggen er geen Santana appels in de natuurvoedingswinkels, omdat de oogst van 2005 al op is. Vanaf september/oktober komen ze vers van de boom weer binnen! Tip: appelliefhebbers met een appelallergie kunnen hun eigen Santana appelboom adopteren.

bron: biologica
Dit artikel afdrukken