5

FlashProeven van kweekvlees mag

Als het aan de VVD en D66 ligt, kunnen de eerste proeverijen van kweekvlees binnenkort van start gaan. De eerste legale proeverijen, wel te verstaan. Want hoewel er sinds de eerste kweekvleesburger, 10 jaar geleden, een stroomversnelling is opgetreden in de ontwikkeling van kweekvlees, is kweekvlees binnen Europa op dit moment nog gewoon verboden. Doodzonde, vindt initiator van de motie Tjeerd de Groot. Kweekvlees is volgens hem een uitstekend alternatief voor de huidige grote veestapel, met minimaal gebruik van water, land en veel minder broeikasgasuitstoot. En je hoeft er geen dieren voor dood te maken of tegen hun zin te laten leven.

De proeverijen zijn nodig, want uiteindelijk bepalen (nadat aan alle formele toelatingscriteria is voldaan) consumenten of ze kweekvlees lekker (en betaalbaar) genoeg vinden om het 'echte' vlees te laten staan. Bedenk wel: er zijn geen analyses van de werkelijke CO2-besparing van kweekvlees. Nepvlees van plantaardig materiaal is vermoedelijk milieu- en klimaatvriendelijker. Ook zijn bacteriƫn prima in staat om eiwitten te produceren. Kweekvlees is mogelijk een verspillende luxe waar mensen nog steeds in willen geloven omdat het schuldgevoelvrij maar wel echt (fabriek)vlees is.

RTLnieuws - Kweekvlees is hard op weg naar jouw bord: Tweede Kamer wil proeverijen toestaan, 16 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #5
  • 19 mrt '22
  • 16:22

Je zou denken dat iets meer testen niet zou misstaan. Er lijken mij niet veel dingen te bestaan die meer genetisch gemanipuleerder zijn dan dit.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 16 mrt '22
  • 22:55

Volgens mij wordt er gekeken of de hoeveelheid bekende schadelijke stoffen binnen de gestelde grenzen liggen. Ik heb niets tegen kweekvlees, maar betwijfel of het nagenoeg dezelfde samenstelling heeft als vlees, dat ons samen met vis, planten en water honderdduizenden jaren in stand heeft weten te houden.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 16 mrt '22
  • 19:53

Welnee, het is eetbaar en lekker, dus dan kan het....

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 16 mrt '22
  • 17:32

En hier hoeven geen jarenlange testprocedures voor gebruikt te worden??
Geen jarenlang onderzoek wat de eventuele gevolgen kunnen zijn voor de gezondheid?
Beetje merkwaardig.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 16 mrt '22
  • 12:15

Het gaat mij niet alleen erom of het lekker is, want aardbeien vind ik ook lekker. Wat ik ook vooral belangrijk vind is of er al allerlei testen gedaan zijn of het wel gezond voor ons is om het dagelijks te eten(gezondheidsproblemen), of er genoeg voedingsstoffen in zitten zoals bij echt vlees die wij nodig hebben en of je ook een echt uitziend en voelend karbonaadje kan krijgen of dat het alleen maar als gehakt uitziende 'pulp' is. Kan ik bijv ook een goed riblapje met vette rand krijgen, of een kippepoot, kipdij om in stukjes te snijden voor de roerbak?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.