Ondervoeding door een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen is een ernstig, maar onderschat probleem. Nieuw onderzoek toont aan dat vooral orgaanvlees en donkere bladgroenten een goede bron zijn van micronutriënten.
Volgens cijfers van de Bill and Melinda Gates Foundation speelt ondervoeding een rol bij bijna de helft van de overlijdens van kinderen jonger dan vijf jaar en het belemmert de groei en de ontwikkeling van miljoenen andere kinderen. Meer dan 1 miljard vrouwen en kinderen hebben niet de toegang tot het dieet dat ze nodig hebben om gezond te kunnen leven.
Tekorten aan micronutriënten – zoals vitamine A of foliumzuur – zijn een onderschatte vorm van ondervoeding. Als de tekorten niet worden verholpen, zorgt het uiteindelijk voor een verzwakt immuunsysteem, hindert het de groei en ontwikkeling of kent het in extreme gevallen zelfs een dodelijke afloop. In een nieuwe studie die recent verscheen in het tijdschrift Frontiers in Nutrition onderzocht de Amerikaanse voedingswetenschapper Ty Beal welke voedingsbronnen die belangrijke micronutriënten het best kunnen aanleveren in ons dieet.
Voor zijn onderzoek stelde Beal een korf samen van de micronutriênten die het vaakst ontbreken in diëten in arme landen. Het gaat concreet om ijzer, zink, foliumzuur, calcium, vitamine A en vitamine B12. Hij berekende daarna hoe snel de aanbevolen inname voor vrouwen tussen de 15 en de 49 jaar wordt bereikt bij verschillende voedingsbronnen.
De absolute koning van de micronutriënten is lever, maar ook ander orgaanvlees zoals hart en nieren doen het goed. 7 gram rundslever per dag volstaat voor minstens een derde van alle benodigde micronutriënten. Donkere bladgroenten zoals rucola, boerenkool of paksoi zijn ook rijke voedingsbronnen. Met iets minder dan 250 gram per dag bereiken vrouwen daar de drempel voor aanbevolen inname. Ook schaaldieren zoals oesters, mosselen en garnalen bevatten heel veel voedingswaarde, net als vlees van herkauwers, eieren, melk en visconserven.
De bevinding dat dierlijke voedingsmiddelen en donkere bladgroenten uitstekende bronnen zijn voor micronutriënten is niet verbazend. Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren. Om de drempel qua inname van mineralen en vitaminen te bereiken zou een vrouw dagelijks een kilo hele granen moeten eten, of een halve kilo kip.
Het onderzoek levert waardevolle inzichten voor het voedingsbeleid in arme en ontwikkelende landen. Beal: “Om voedingsbeleid echt effect te doen hebben om het dieet te verbeteren, moet het geworteld zijn in de lokale context om ervoor te zorgen dat de lokaal best beschikbare voedingsbronnen uit deze lijst gepromoot worden. We moeten de beperkingen van vraag en aanbod begrijpen en wat lokaal op een duurzame en haalbare manier kan geproduceerd worden.”
Volgens Beal is er nog veel potentieel om dierlijke voedingsbronnen op een regeneratieve en circulaire manier te gaan produceren: “De realiteit is dat veel van de meest voedzame voedingsbronnen, zeker dierlijke producten, onbetaalbaar zijn voor mensen in armoede. Nochtans zouden zij het meeste baat hebben van een hogere consumptie. Ook het verhogen van de inkomens en de betaalbaarheid zijn dus belangrijk, dat kan door een hogere productiviteit in de landbouw, door lagere transport- en handelskosten en door een sociale programma’s die de meest geschikte voedingsmiddelen subsidiëren.”
Dit artikel verscheen eerder op VILT.
Dit artikel afdrukken
Tekorten aan micronutriënten – zoals vitamine A of foliumzuur – zijn een onderschatte vorm van ondervoeding. Als de tekorten niet worden verholpen, zorgt het uiteindelijk voor een verzwakt immuunsysteem, hindert het de groei en ontwikkeling of kent het in extreme gevallen zelfs een dodelijke afloop. In een nieuwe studie die recent verscheen in het tijdschrift Frontiers in Nutrition onderzocht de Amerikaanse voedingswetenschapper Ty Beal welke voedingsbronnen die belangrijke micronutriënten het best kunnen aanleveren in ons dieet.
Voor zijn onderzoek stelde Beal een korf samen van de micronutriênten die het vaakst ontbreken in diëten in arme landen. Het gaat concreet om ijzer, zink, foliumzuur, calcium, vitamine A en vitamine B12. Hij berekende daarna hoe snel de aanbevolen inname voor vrouwen tussen de 15 en de 49 jaar wordt bereikt bij verschillende voedingsbronnen.
Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren.Beal
De absolute koning van de micronutriënten is lever, maar ook ander orgaanvlees zoals hart en nieren doen het goed. 7 gram rundslever per dag volstaat voor minstens een derde van alle benodigde micronutriënten. Donkere bladgroenten zoals rucola, boerenkool of paksoi zijn ook rijke voedingsbronnen. Met iets minder dan 250 gram per dag bereiken vrouwen daar de drempel voor aanbevolen inname. Ook schaaldieren zoals oesters, mosselen en garnalen bevatten heel veel voedingswaarde, net als vlees van herkauwers, eieren, melk en visconserven.
De bevinding dat dierlijke voedingsmiddelen en donkere bladgroenten uitstekende bronnen zijn voor micronutriënten is niet verbazend. Wel bijzonder is dat de meeste groenten, fruit, noten, zaden en ook kip niet tot de meest efficiënte bronnen behoren. Om de drempel qua inname van mineralen en vitaminen te bereiken zou een vrouw dagelijks een kilo hele granen moeten eten, of een halve kilo kip.
Het onderzoek levert waardevolle inzichten voor het voedingsbeleid in arme en ontwikkelende landen. Beal: “Om voedingsbeleid echt effect te doen hebben om het dieet te verbeteren, moet het geworteld zijn in de lokale context om ervoor te zorgen dat de lokaal best beschikbare voedingsbronnen uit deze lijst gepromoot worden. We moeten de beperkingen van vraag en aanbod begrijpen en wat lokaal op een duurzame en haalbare manier kan geproduceerd worden.”
Volgens Beal is er nog veel potentieel om dierlijke voedingsbronnen op een regeneratieve en circulaire manier te gaan produceren: “De realiteit is dat veel van de meest voedzame voedingsbronnen, zeker dierlijke producten, onbetaalbaar zijn voor mensen in armoede. Nochtans zouden zij het meeste baat hebben van een hogere consumptie. Ook het verhogen van de inkomens en de betaalbaarheid zijn dus belangrijk, dat kan door een hogere productiviteit in de landbouw, door lagere transport- en handelskosten en door een sociale programma’s die de meest geschikte voedingsmiddelen subsidiëren.”
Dit artikel verscheen eerder op VILT.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Eigenlijk al bekend... maar nu beter onderbouwd.
Enige kanttekeningen: en zijn honderden/ duizenden nutriënten/ 'stofjes' waarvan de relatieve (misschien zelfs compenserende, zoals met receptorbezetting?) waarden niet in kaart gebracht. Die kunnen ook hierin zitten, maar misschien ook niet of veel minder. Iets heel simpels als toch haast onmisbaar Omega 3 (vis, noten, pitten, algen) ook.
Focus hierop niet verkeerd, maar er is meer onder de zon. En nodig.
Algen (wier) mis ik in dit plaatje, aan gezien die door sommigen als de 'voeding van de toekomst' gezien worden. Vermoed dat die op plek 1 zouden staan. En de ene vis (alg) is de andere niet. 'Onze' haring en makreel zouden waarschijnlijk relatief hoog scoren... met die sardines en ansjovis. En zalm.
Extra gezonde groenten te duur? Heb net een knolselderij van 3kg gekocht voor 1,69.... het product met veruit het meeste waardevolle Apigenine... en veel anders... paar grote uien erbij (Quercetine), broccoli, linzen, liefst kurkuma/kerrie en je hebt voor dagenlang voor weinig geld. Een gehakte kippen/geitenbout meetrekken kan (het bot is niet alleen voor de smaak belangrijk, zoals ook blijkt uit de vergelijking tussen in geblikt vis zonder en mét graat - niet duidelijk of die graat mee geconsumeerd moet worden, of dat er sowieso al stoffen uit die graat in het vlees getrokken zijn bij het koken).
Lever waarderen veel mensen niet zo. Ik kan het soms lekker vinden, goed bereid, maar niet te veel.
Orgaanvlees wordt in andere culturen vaak al hogelijk gewaardeerd. Hier hebben we er vaak een emotionele aversie tegen gekregen.
En een kippenbout (gevogeltevlees bevat relatief veel eiwitten) is goedkoper dan lever.
De lever(e.a.)worst hierboven walgelijke reclame. E250 in vleeswaar, waterbinders niet gezond te noemen. De Keuringsdienst van Waarde ook bijna altijd de toegang ontzegd bij de grote vleeswaar producenten. Had liever een foto van gebakken lever met spekkies en ui gepost hier.... veel smakelijker. Of van die grovere (maar niet té grove) gegaarde grijze leverworst in de bak van mijn ambachtelijke slager vroeger, zonder chemie, waar je de lever ook in proefde... maar helaas.... kan die nergens meer krijgen. Het merendeel in die worst hierboven is ook géén lever (40/42% aandeel met ruime deviatie naar onderen), maar bestaat uit de slechtste verzadigde vetten (volgens sommigen, waar ik het niet helemaal mee eens ben), veel water en wat anders.
En niet vergeten alle donkergroene groente die iedereen in de vensterbank kan kweken. Green sprouts. Doen we al jaren.
Daikon radijs, arugula, mosterd. Daikon kun je laten doorschieten en heb je genoeg zaad om de hele familie van mee te laten genieten. Hoef je nooit weer te kopen.
Een meter dakgoot in de vensterbank, weerskanten dichtplakken, wat teelaarde of zelfs houtwol.
Bedankt voor de tip James... maar kan het ook in de tuin? ;)
Radijs(blad), tuinkers, Oost Indische kers, mosterd, mierikswortel (dat ook uitgroeit in je tuin met voldoende zand - het meest onderschatte creatieve kruid van Nederland), rucola, bevatten allen dat belangrijke enzym myrosinase, dat noodzakelijk is voor de omzetting van glucosinolaat uit donkergroene bladgroenten (m.n. broccoli, boerenkool en spruitjes) in sulforafaan en erucine - enórm belangrijk (maar die bij het koken/ bakken van die groenten verloren gaan).
Helemaal met je eens, maar het gaat mij om de mensen zonder tuin. Maak het gemakkelijk en goedkoop.
Daikon groeit razend snel een geeft enorm veel zaad. Broccoli raad ik eigenlijk niemand meer aan omdat het sneller veroudert en de kiemkracht achteruit gaat. Daikon lijkt veel op mierikswortel al is dat geen radijs.
Voor iedereen die de dag begint met sla en een ei, ijsberg sla is geweldig met een handvol greens er op. Geen brood nodig. Maak je eigen dressing met olijf olie en appel azijn. (Granma's dressing)
Klinkt goed james pott . Kan je het zaad ook licht roosteren en gebruiken, of rauw vijzelen met wat olie/ wijnazijn (als mosterdzaad?)
(broccoli telen weinig zin.... broccoli consumeren in combinatie met die blaadjes die je nergens anders kan kopen perfect... en verwacht weer een mooi tomatenseizoen - stoksnacktomaten op je balkon ook mogelijk) (het liefste teel ik zaken die niet of nauwelijks vers verkrijgbaar zijn... of relatief veel duurder.... zoals allerlei kruiden, verse laurier, framboosbraam, stekbes, fijne groene bonen... die Daikon van jou zou daar ook in kunnen passen)