Voor mensen die niet woonachtig zijn in of rond de grachtengordel, de Rode Hoed vind je aan de Amsterdamse Keizersgracht, op nummer 102.
Foodlog.nl is gevraagd om de debatten te willen verslaan zodat daags erop de zaal kan meepraten en mensen die er niet bij konden zijn er ook aan mee kunnen doen.
Een passe-partout voor alle avonden kost € 45, inclusief hapjes. Volkskrantlezers krijgen korting op de kaartjes. Hen kost een passe-partout € 40. Losse kaarten kosten € 10 als je online bestelt en € 9 aan de zaal.
In voorbereiding op de avonden ging Mac van Dinther afgelopen zomer op zoek naar Eten in Nederland, van Oss tot Ubbergen en Flevoland tot Badajoz. Het werd een hele serie die je kunt nalezen op zijn weblog. Dick Veerman maakte zich er makkelijker vanaf en schreef vanmorgen een stukje in de krant: "Straks houdt de boer het nog voor gezien".
Dinsdag a.s gaat het over eten in historisch perspectief. Politica Marijke Vos, kunsthistoricus Wim Pijbes en schrijver Ronald Giphart zijn van de partij.
Tiny van Boekel, hoogleraar industrieel etenswaren maken in Wageningen, liet ons weten benieuwd te zijn hoe zijn eveneens hooggeleerde collega Muskiet het heil van het oerdieet weet te verdedigen voor de oudjes die wij zijn. Oermensen waren met een jaar of 30 stokoud. Wij worden inmiddels een jaar of 80 en moeten - zegt Van Boekel - toch echt zelf uitvinden hoe we zulke Methusalems gezond kunnen voeden. De natuur heeft het ons nooit kunnen leren. Het moet dus uit ons verstand en de laboratoria komen.
Een boeiende stelling. Wellicht gaat Muskiet erop in.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ik ben blij dat het idee boerensuper wortels begint te schieten. In diverse winkelketens heb je al spaarmethodes (aandeeltjes) via pasjes die je na enige tijd kunt verzilveren. http://www.agd.nl/1084608/Opinie/AGD.foodlog/Foodlog/De-supersuper-en-de-boerensuper.htm In je artikel in de Volkskrant waarin je beschrijft dat multinationals de voedselproductie gaan beheersen wil ik er ook nog op wijzen welke impact dit heeft op de leefbaarheid van het platteland (wereldwijd). Een enorme leegloop richting stad met negatieve gevolgen voor beide.
Een dingetje, ik ben niet tegen groot. Dat klinkt misschien raar, maar ook dat moet meteen bij dat krantenverhaal gezegd worden. Het gevaar zit 'm in de machtsconcentraties en het feit dat voedselproductie te belangrijk is om alleen maar vanuit financiële motieven te worden gestuurd. Het leidt tot neppen, dat wil zeggen het creeren van schijnbare voedingswaarde terwijl de processen en managementaandacht noodzakelijk gericht zijn op het creëren van financiële waarde met zo min mogelijk kosten, dwz voedings- en andere waarde.
Het leeglopende 'platteland' is mooi te bekijken in een streek die ik goed ken: de Languedoc. In de heuvels en bergen achter de zee, was ooit een arme maar bloeiende kneutergemeenschap. De sporen van hun akkertjes in terrasvorm zijn nog in het landschap te vinden in de vorm van vele muurtjes. Er werden bonen geteeld. Er waren fruitgaardjes. Er werden schapen heen en weer gehoed (die ongetwijfeld zorgden voor bemesting). Die terrassen met hun muurtjes zijn overgenomen door de natuur. Ooit moet het prachtig geweest zijn. Dat zie je als je door je oogharen heenkijkt.
Maar is het erg dat dat cultuurlandschap verdween? Alleen als je er gevoelig voor bent. Die multinationals zullen de wereld voeden. Zo overvloedig mogelijk zelfs. Daar kun je zeker van zijn. Alleen zullen ze dat doen op hun condities en waarschijnlijk zelfs als regulatoren van de wereldeconomie (voedselpolitiek is de basis van onze moderne economie, al lijkt het erop alsof we dat vergeten zijn). Maar honger zullen we niet leiden. Er is technologie en grond zat. Ze zullen mogelijk zelfs sturen op iets dat regeringen (hun macht is allang voorbij; dat is niet erg maar een feit) niet voor elkaar zullen krijgen: een verdeling van dure eiwitten naar de hoogste bieders met een acceptabel aanbod voor armere mensen. Hoe meer mensen eten, hoe beter het immers voor hun inkomsten- en winststromen is.
Maar willen we louter koopvee zijn in handen van letterlijke een handjevol beslissers die zelf allang niets meer van eten weten? Meer concurrentie is beter. Het smaller dat beautiful kan daarvoor zorgen. Het past ons beter, omdat we mensen zijn en het menselijker is.
Aan het toestaan van en mogelijk maken dat die concurrentie blijft bestaan kunnen regeringen nog net wat doen.
Zonet maar ff een kaartje besteld. Tot dinsdag!
Sinds vrijdag staat er natuurlijk een foutje in het krantenstuk. Nu de door Jumbo over te nemen Super de Boer uit de markt verdwijnt zijn er nog maar 5 inkopers die bepalen wat 70% van Nederland thuis eet.
De oligarchie van supermarkten, de voedsel-molochen zorgen er in ieder geval deze week weer voor dat biologische groentetelers met energiezuinige WKK-kassen naar de verdoemenis gaan. Ik heb het niet eens over de iets te ruim en iets te graag gefinancierde reguliere glastuinbouw.
Daarover in de Rode Hoed gaan praten gaat echt niets veranderen. AH, Jumbo en alle andere lachen erom, keken er naar, deden een plas. En alles bleef zoals het was. Of, werd nog erger.
Kopen bij de boer, rechtstreeks (met extra moeite; zucht !) wél !