Gisteren werd bekend dat de gasprijs met 70% steeg. Dat is ongehoord, na alle eerdere stijgingen.

BBC News sprak met Holsether. Het Noorse bedrijf is in meer dan 60 landen actief en koopt grote hoeveelheden kalium (potas) en fosfaat in Rusland in. Deze grondstoffen zijn nodig om overal ter wereld planten te laten groeien. De helft van de wereldbevolking eet dankzij meststoffen, zegt Holsether tegen de BBC. Als die voor bepaalde gewassen niet meer beschikbaar zijn dan kan dat leiden tot 50% minder opbrengst.

Tegenslag op tegenslag
De prijzen van kunstmest waren al hoog voordat de oorlog uitbrak, vanwege de stijgende groothandelsprijzen voor gas. Daar komt nu een verstoring in de bevoorradingsketens bij, net nu de belangrijkste periode van het seizoen in het noordelijk halfrond aanbreekt.

Kort nadat Holsether met de BBC sprak, drong de Russische regering er bij de producenten op aan de export van meststoffen te stoppen.
Ongeveer een kwart van de belangrijkste voedingsstoffen die in de Europese voedselproductie gebruikt worden komt uit Rusland. Holsether zei alternatieve bronnen te zoeken, maar dat gaat niet van vandaag op morgen.

Veel aardgas nodig voor productie meststoffen
Voor de productie van het belangrijkste bestanddeel van stikstofmeststoffen, ammoniak, is aardgas nodig. Yara International is voor haar Europese fabrieken afhankelijk van grote hoeveelheden Russisch gas. Vanwege de forse prijsstijgingen bij de groothandels voor gas heeft het bedrijf vorig jaar de productie voor de EU al met 40% verminderd. In combinatie met hogere transporttarieven, sancties tegen Belarus (een andere belangrijke potasleverancier) en extreme weersomstandigheden leidde dit vorig jaar tot een forse stijging van de meststofprijzen, die nog eens werd versterkt door een stijging van de voedselprijzen.

De baas van Yara zegt dan ook dat de wereld op de langere termijn zijn afhankelijkheid van Rusland voor de voedselproductie zal moeten verminderen. Met name arme landen zullen met nog meer voedselonzekerheid te maken krijgen.

We schreven al eerder over de afnemende voedselzekerheid als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit bericht leidde tot kamervragen vanuit BBB. We denken echter dat een realistische groene en grondgebonden territoriale politiek de boventoon zou moeten voeren.
Dit artikel afdrukken