8
Fotocredits: Tomaten, quinet

FlashGasintensieve teelt failliet

"De Europese gasprijs heeft woensdagmiddag opnieuw een record bereikt. Nederlandse maandcontracten voor gas stegen tot boven de €194 per megawattuur, zo'n 35% hoger dan een dag eerder. Ook in andere landen, zoals het Verenigde Koninkrijk, stijgen de gasprijzen hard.
Er zijn zorgen dat er geen nieuwe contracten meer worden gesloten met de Russische leverancier Gazprom en dat ook bestaande contracten niet meer worden nageleefd." Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Nog niet zo lang geleden beweerde onze hoofdredacteur dat de hoge gasprijzen vermoedelijk niet structureel zouden zijn. De oorlog tegen Oekraïne maakt ze dat wel. Dat betekent de facto dat de Nederlandse tuinbouw die Europa van Groot-Brittannië tot Warschau en van de Wieringermeer tot Rome en Barcelona van tomaten, komkommers en paprika's voorziet, geen bestaansrecht meer heeft. De sector gebruikt veel gas voor de verwarming van de kassen die met name in het Westland en de Wieringermeer staan. De glastuinbouw groeide uit tot een grote exportsector in een tijd van lage gasprijzen en dankzij ons Groningse gas. Nu dat is weggevallen en Rusland onze leverancier is geworden, is het gasprijs zo hoog dat kasgroenten heel duur worden. Zo duur dat consumenten zelfs als ze beschikbaar zijn, liever wat minder gasintensieve groenten kopen.

Vanmorgen, donderdag 3 maart, werd bekend dat de directeur van het Russische gasbedrijf Gazprom in Nederland opstapt.
Geopolitiek strateeg Rob de Wijk (HCSS, Den Haag) laat vanmorgen weten dat hij rekening houdt met irrationele sprongen van president Poetin en zijn inner circle zodat het lokale conflict rond Oekraïne kan leiden tot een mondiaal conflict doordat de NAVO zich niet langer kan onttrekken aan betrokkenheid.

Het Financieele Dagblad - Gasprijs naar een nieuw record, 3 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 3 mrt '22
  • 12:35

De Nederlanders moeten van het gas af en aan de warmtepomp. Zijn er dan geen voor de kastuinbouw? Het zonnetje steekt trouwens alweer aardig, dus we gaan de goede kant op.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 3 mrt '22
  • 23:19

Theo, tuinbouw werkt als volgt:
- in de winter worden in Nederland de planten opgezet; dat vergt gas
- in het voorjaar worden de eerste vruchten geoogst
- dat gaat door tot in het najaar
- vanaf het najaar tot aan het voorjaar komen Spanje en Marokko in productie (in het warme seizoen is het daar te warm) en dan eten we tomaten uit het volle zonnetje
- in de lente en zomer eten we Nederlandse tomaten uit het zonnetje; de kassen hebben dan weinig bijstook nodig

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 3 mrt '22
  • 23:50

Vergt des winters gas, dat weet ik, maar je bedoelt warmte. Vroeger was gas cokes. Hoe gaan de kassen verwarmd worden als het gas eraf gaat?

Henric van der Krogt
  • #4
  • 4 mrt '22
  • 10:26

De meeste groentebedrijven worden verwarmd via wkk-installaties. Daar gaat gas in en komt warmte, stroom en CO2 uit. De warmte en CO2 gaan de kas in, de elektra naar het net. Dat blijft waarschijnlijk nog wel een jaar of 10 minimaal goed gaan. Daarna is beperkt aardwarmte beschikbaar, en anders houdt het op. Of er moet zoveel elektra uit zon en wind zijn dat dat goedkoop wordt, maar dat zie ik niet gebeuren.

Maren Schoormans.
Maren Schoormans. Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 6 mrt '22
  • 15:01

Henric, ik zie niet hoe het nog tien jaar door kan gaan zo. Van de energie van dat gas kan 40% electriciteit gemaakt worden, maar de grootste groenteteelt, tomaat is voor de helft van het areaal belicht. De stijging gaat te snel voor de sector om te ontfossiliseren, en dan is er nog het subsidiebeleid op aardwarmte dat nu juist ontgunstig wordt, lees https://www.gfactueel.nl/Glas/Achtergrond/2022/2/Duurzame-projecten-in-glastuinbouw-dreigen-om-te-vallen-848340E/.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.