De oorlog die Rusland tegen Oekraïne is gestart zal ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen op korte, maar ook op lange termijn. Dat zeiden begin woensdagavond Eurocommissaris Janusz Wojciechowski en EU-voorzitter Julien Denormandie namens de landbouwministers van de Unie tijdens een ingelaste persconferentie.

De afhankelijkheid van met name granen uit de oorlogsregio en de blokkades van de Zwarte Zee havens naar de Middelandse Zee kunnen ernstige gevolgen hebben. Datzelfde geldt voor de aanvoer van meststoffen. Stikstofkunstmest is duur geworden als gevolg van de stijgende energieprijzen, maar kan ook deels uit de markt wegvallen omdat de gastoevoer uit Rusland domweg wordt gestaakt. Een ander gevaar schuilt op termijn in de kosten en beschikbaarheid van kalium, dat wordt gewonnen in mijnen van Ruslands trouwe bondgenoot Wit-Rusland.

Zoals we al eerder meldden, zullen met name de stijgende maïsprijzen door de wegvallende aanvoer uit Oekraïne al op korte termijn voor tekorten aan veevoer in de Unie zorgen. Op dit moment schieten de prijzen voor veevoer omhoog. De gevolgen voor de gehele agri- en foodsector zullen pijnlijk zijn, denken de Commissie en EU-voorzitter. Dat geldt nog eens extra omdat in Noord-Afrika en Zuid-Europa recent graanoogsten als gevolg van droogte en hitte zijn tegengevallen. Graan uit de Euraziatische regio is daarom essentieel voor het voeden van de EU en Noord-Afrika.

Oekraïne en Rusland samen produceren circa 30% van de tarwe, 32% van de gerst, 17% van de maïs en meer dan 50% van de markt in zonnebloemolie en -zaden van het exportvolume dat op de wereldmarkt voorhanden is. In Italië een maakt het publiek zich inmiddels zorgen over de verkrijgbaarheid van pasta. Het traditionele Italiaanse stapelvoedsel wordt gemaakt van tarwe.

Tijdens de conferentie zei commissaris Wojciechowski dat de Farm2Fork-strategie niet van tafel gaat en mogelijk een oplossing is om met minder meststoffen toe te kunnen omdat biologische landbouw minder kunstmest zou vergen. Niettemin moet worden geconstateerd dat de Farm2Fork-strategie wel degelijk tot een productiedaling van voedsel in de EU zal leiden. Of dat te tolereren valt, blijkt in enkele dagen een hot topic te zijn geworden in de Europese Commissie en onder Europese landbouwministers.
  • Deel
Druk af