In hoeverre mogen 'gist-extract' en 'E 621' bij etikettering door elkaar worden gebruikt? Dan bedoel ik vooral dat de vermelding 'gist-extract' als eufemisme wordt gebruikt, opdat er op de verpakking kan worden vermeld 'zonder kunstmatige smaakstoffen'. Ik heb begrepen dat gist-extract een natuurlijk product is, maar ook natriumglutamaat bevat. Is dit dan net zo ongezond als mononatriumglutamaat, ergo: is zijn de nieuwste Cup-a-soup varianten weer nieuwe volksverlakkerijtjes?
'Stichting die gefinancierd wordt door de Nederlandse overheid om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in .....
Potverdikkeme!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Redactie, lezeres, schrijfster is er van overtuigd dat mononatriumglutamaat ongezond is en vreest hetzelfde voor natriumglutamaat zonder mono.
Kunt u haar vragen waar ze de vrees vandaan heeft?
O, o, o, daar gaan we weer, een oud liedje. Nee vraag t haar maar niet.
Ik wil het toch wel weten hoor. Namen, rugnummers, universiteiten, professoren, mooie artikelen in peer reviewed tijdschriften graag. Dank u beleefd.
Karine
We hadden het er hier eerder over. Wouter van der Land zocht het uit voor de sjieke pakjes Cuppa die een tijdje geleden al geen E621 meer bevatten, maar wel gistextract. Ik meen dat het ook in bier zit en goed is voor je haar.
Cuppa antwoordde Van der Land geheel waarheidsgetrouw: gistextract mag zo heten omdat het gistextract is. Het bevat ook E621. Water is H20 en levensgevaarlijk als je er een liter of 6 per dag van drinkt.
Karine, wat vind jij van een fabrikant die E270 (heel natuurlijk, onze buik maakt het grootschalig aan) vervangt door 'melkzuur' en dan zegt dat er geen E-nummers meer in zijn product zitten?
Of alle fabrikanten die inmiddels 'citroenzuur' op de verpakking zetten, omdat veel consumenten een negatief beeld hebben bij E 330? De gedachte -gecultiveerd door onkundige eet-schrijvers- dat E's per definitie slecht zijn begint me te irriteren. Het E-nummer systeem is bedacht door techneuten die en classificatie wilden hebben voor goed-gekeurde hulpstoffen. Als ik me niet vergis waren marketeers een groot voorstander, omdat door gebruik van E-nummers en geen 'chemische namen' op het etiket hoefde te komen. Gebruik van E-nummers zorgt er ook voor dat het etiket niet te vol wordt. .... het is ook nooit goed ......
Fijne avond!