De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood.
De bond onderzocht 23 meergranenbroden. Van alle geteste meergranenbroden bevattem de donkergekleurde broden van Albert Heijn (Pain de Boulogne) en van C1000 (Multikorn) de kleinste hoeveelheid vezels. Het rijkst aan vezels is een brood dat juist vrij licht is van kleur: donker meergranen van Bio+, een brood dat onder andere te koop is bij Jumbo en Plus. De Consumentenbond toont hiermee aan – net als in 2006 en 2007 – dat de kleur van het brood totaal geen houvast biedt. Sommige fabrikanten wekken de indruk dat hun brood veel vezels bevat door het donker te kleuren.
De bond pleit ervoor dat fabrikanten op het etiket de hoeveelheid voedingsvezels duidelijk vermelden. De term 'meergranen' suggereert dat er veel vezels in het brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van volkorenmeel. Het zou goed zijn als zo’n variant voortaan wordt aangeduid als 'volkoren meergranenbrood'.
De term 'volkoren' is al jaren opgenomen in de Warenwet. Eerdere acties van de bond om in de Warenwet ook voorwaarden te verbinden aan de term 'meergranen', vonden geen gehoor bij het Ministerie van Volksgezondheid.
Voedingsvezels zorgen onder andere voor een goede werking van de darmen en een soepele stoelgang. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10% van de Nederlanders de optimale hoeveelheid vezels binnen. Juist daarom is het belangrijk dat consumenten er vanuit kunnen gaan dat meergranenbrood vezelrijk is.
bron: Consumentenbond met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@Florine. gebroeders Niemeijer ken ik niet, maar morgen wel!
@Jeroen. Ja, dat is inderdaad een bewijs. Bekkers in andere steden zouden daar eens een voorbeeld aan kunnen nemen. De echte warme bakker met een persoonlijke inbreng moet terug in de stad en weten dat goed en lekker brood ook gebakken kan worden met eerlijk en misschien wel(regikonaal gemalen) meel zonder allerlei additieven. De eventuele meerprijs wordt grif betaald als het brood smaak heeft en niet de eigenschappen vertoont van de donzendekbedbroden van supermarkten en doorsnee bakkers. De broden van VB zijn peperduur en verkopen letterlijk als warme broodjes. De verrukkelijke broden van de gebroeders Niemeijer (Amsterdam) kosten de helft van de broden van VB en zijn veel en veel lekkerder. Toen ik eens tegen Marco Niemeijer zei dat ze eigenlijk veel te goedkoop waren met hun brood, bleek dat Issa (zijn broer) vindt dat brood niet duur mag zijn. Hopelijk houden ze het vol deze idealisten.
@Florine. Je hebt vast gelijk dat Paul Annee kwalitatief beter is dan Hartog en VB. Maar wat me in deze discussie wel interessant lijkt, is dat zowel Hartog als Vlaamsch Broodhuys uitstekend lopen. Kennelijk is het mogelijk om een bakkerij commercieel te exploiteren zonder nep. Van Vlaamsch Broodhuys kan je nog zeggen dat het een soort brood Starbucks is, maar Hartog is eigenlijk een hele gewone bakker.
@Jeroen. Het brood van Hartog en het Vlaams Broodhuys is door schaalvergroting niet meer wat het ooit was. Heel erg jammer.
Naast Annee heb je in Amsterdam ook nog Hartog. Vlaamsch Broodhuys heeft ook heerlijk brood. Winkels in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Laren en Leiden.