De kleur van meergranenbrood zegt niets over de hoeveelheid voedingsvezels, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Wie zeker wil zijn van een boterham met veel gezonde voedingsvezels kan het best kiezen voor volkorenbrood in plaats van meergranenbrood.
De bond onderzocht 23 meergranenbroden. Van alle geteste meergranenbroden bevattem de donkergekleurde broden van Albert Heijn (Pain de Boulogne) en van C1000 (Multikorn) de kleinste hoeveelheid vezels. Het rijkst aan vezels is een brood dat juist vrij licht is van kleur: donker meergranen van Bio+, een brood dat onder andere te koop is bij Jumbo en Plus. De Consumentenbond toont hiermee aan – net als in 2006 en 2007 – dat de kleur van het brood totaal geen houvast biedt. Sommige fabrikanten wekken de indruk dat hun brood veel vezels bevat door het donker te kleuren.
De bond pleit ervoor dat fabrikanten op het etiket de hoeveelheid voedingsvezels duidelijk vermelden. De term 'meergranen' suggereert dat er veel vezels in het brood zitten, maar dat is alleen het geval als het brood gemaakt is van volkorenmeel. Het zou goed zijn als zo’n variant voortaan wordt aangeduid als 'volkoren meergranenbrood'.
De term 'volkoren' is al jaren opgenomen in de Warenwet. Eerdere acties van de bond om in de Warenwet ook voorwaarden te verbinden aan de term 'meergranen', vonden geen gehoor bij het Ministerie van Volksgezondheid.
Voedingsvezels zorgen onder andere voor een goede werking van de darmen en een soepele stoelgang. Volgens de Gezondheidsraad krijgt slechts 5 tot 10% van de Nederlanders de optimale hoeveelheid vezels binnen. Juist daarom is het belangrijk dat consumenten er vanuit kunnen gaan dat meergranenbrood vezelrijk is.
bron: Consumentenbond met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Altijd al verwonderd gestaan, hoe raar de kleuren van brood in Nederland zijn. Dat "geverfd" bruin ziet er bijzonder onnatuurlijk uit.
Maar over "meergranen" gesproken. Wat zijn die "meerdere" granen eigenlijk? Hier kun je wel tot "zeven granen" kopen, maar ik kan er zo snel geen zeven opnoemen. Zonnebloempitten, soja of sesam zijn geen granen. Een cynicus merkte mij ooit eens op dat "meergranen" alleen maar een excuus is om extra veel (spotgoedkope) maïs in het brood te kunnen proppen.
Tja, ik kan er wel 7 noemen (gerst, gierst, haver, tarwe, rogge, spelt, boekweit, tarwe, maïs en rijst), maar de vraag is of de consument er naar moet raden welke 7 granen het dan wel zijn en in welke verhouding. Ik zou er voor pleiten dat duidelijk wordt aangegeven welke granen in het brood zitten en in welke verhouding, aangevuld met de toevoegingen. De naam meergranenbrood lijkt nu vooral een excuus om níet te hoeven vertellen wat er in het brood zit.
Liever duidelijkheid over de samenstelling van het brood dan over de hoeveelheid vezels. Dan kan je gewoon kiezen voor het brood dat je het lekkerste lijkt. Of is dat heel vreemd....
Tsja, verbaast me niks. Het zou interessant zijn om eens te belichten waar de donkere kleur dan wel vandaan komt. Voor zover ik weet zijn dat vooral mout en gebrande suikers die worden toegevoegd aan het deeg. Ook wel eens beeldend omschreven als: een klodder wagensmeer. Zou eigenlijk op de ingrediëntenlijst moeten staan.
@René: inderdaad vooral mout en gebrande suikers. Dit verhaaltje is al eens eerder in het nieuws geweest omdat de gebrande suikers carcinogene effecten zouden hebben.
Daarna nooit meer wat van gehoord.
@Janny. Helemaal met je eens. Laat de fabrikant of de bakker maar aangeven van welke granen het meel van het betrefende brood afkomstig is en in welke percentages. Dat moet ook al met alle andere kant-en-klare producten, dus waarom niet met brood.