Vandaag was in de kranten te lezen: 'Levend koken van varkens in slachthuizen gaat nog altijd door' (RTL Nieuws), 'Dierenleed in Nederlandse slachthuizen is nog steeds niet voorbij: ‘Schandalig dat we dit toestaan’' (Metro), 'Levende varkens in bloedheet water, een wond als een voetbal: dit zagen inspecteurs in Nederlandse slachthuizen' (de Volkskrant), 'NVWA-inspecteurs zien varkens nog altijd levend gekookt worden in slachthuizen' (NRC).

De berichten zijn een reactie op nieuws van dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood. De organisatie vroeg met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) de inspectierapporten van de NVWA op over 2019 en 2020. NVWA-inspecteurs blijken 21 keer een rapport te hebben opgesteld. Zes varkens waren nog niet dood toen ze in de broeibak (water van 60 graden) gedompeld werden. Het zijn 'niet-representatieve incidenten', zegt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector in de Volkskrant. Dat kan ook haast niet anders, gezien de 15 miljoen varkens die jaarlijks geslacht worden in de 22 grote slachthuizen waar de NVWA permanent toezicht houdt en waar het slachtproces geoptimaliseerd is. Dat toezicht resulteerde in 2020 in 417 door de NVWA opgelegde boetes (in de meeste gevallen voor gebrekkige hygiëne).

Niet gerust
Toch is Varkens in Nood niet gerustgesteld. De inspecteurs zien lang niet alles, zegt de organisatie op grond van undercoverbeelden die Varkens in Nood afgelopen zomer naar buiten bracht. Bovendien blijven bij het huidige - vrijwillige - cameratoezicht de opnames in het bezit van het slachthuis. Willen de inspecteurs het beeldmateriaal bekijken, dan moeten ze naar het slachthuis toe. En dan nog is steekproefsgewijze controle op willekeurige opnamen weinig effectief.

'Verplicht en onafhankelijk toezicht', waarbij de NVWA vanaf een externe locatie rechtstreeks kan meekijken, moet een einde maken aan de misstanden. "Het is overduidelijk dat het huidige systeem faalt en het is schandalig dat we dit als maatschappij oogluikend toestaan," aldus Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood.

Oplossing
Om aan deze beeldvormingsoorlog een eind te maken is er een effectieve oplossing: laat de dierenwelzijnsorganisatie meekijken in de slachterijen via permanent cameratoezicht. De modernste Artificial Intelligence-technieken kunnen automatisch en onafhankelijk notificaties versturen naar externe controleurs. Het zou slachters én dierenwelzijnsorganisaties sieren als ze elkaar op die manier wederzijds verbinden. De nieuwe technieken maken een eind aan het oude euvel van cameratoezicht. Voorheen moest iemand de hele dag kijken naar de beelden. AI signaleert automatisch wanneer er iets niet in de haak is of wanneer fouten worden gemaakt. Dat kan AI door beelden voortdurend te toetsen aan normaal-beelden. Bij afwijkingen krijgt degene die anders de hele dag zou moeten kijken een seintje.
Dit artikel afdrukken