Een reclameverbod op ongezond voedsel laat gezinnen daadwerkelijk minder ongezonde producten kopen.

Dat suggereert nieuw onderzoek uit Londen gepubliceerd op PLOS Geneeskunde. Huishoudens kochten wekelijks gemiddeld 1.000 kcal minder ongezonde producten na het reclameverbod op junkfood in het Londense openbaar vervoer. Vooral chocolade en zoetwaren bleven in het schap liggen.

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, verbiedt sinds 25 februari 2019 de reclame van junkfood en logo's en merknamen van fastfoodketens in het openbaar vervoer van Londen (Transport for London, TfL). Onderzoekers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine zagen hiermee een mooie onderzoeksmogelijkheid in de praktijk. Het bewijs dat reclamebeperkingen daadwerkelijk bijdragen aan de vermindering van de consumptie van producten rijk aan vet- zout- en suiker (HFSS-voedsel) is namelijk beperkt.

De bijna 1.000 huishoudens uit het interventiegebied kochten in de onderzoeksperiode van 80 weken zo'n 2 miljoen HFSS-producten in winkels. De onderzoekers vergeleken dit met koopgewoonten van voor het verbod en met een schatting van wat er zou zijn gebeurd zonder maatregelen. Dat deden ze door de data te extrapoleren en te corrigeren aan de hand van een controle groep van zo'n 1.000 huishoudens in Noord-Engeland.

Huishoudens kochten in vergelijking met het nulscenario wekelijks gemiddeld 1.000 kcal minder aan HFSS-voedingsmiddelen, een daling van 6,7%. De grootste daling zagen de onderzoekers in aankopen van chocolade en zoetwaren: wekelijks 318 kcal minder wat goed is voor een daling van bijna 20%.

Saillant detail, zowel in de interventie- als in de controlegebieden kochten huishoudens overall meer junkfoodproducten. De reclameban zette dus een rem op de groei van die aankopen. Ook het aantal kinderen met overgewicht of obesitas steeg juist, maar dat wijten campagnevoerders aan de lockdowns en schoolsluitingen als gevolg van de coronapandemie.

De studie komt op het moment dat de Health and Care Bill door het Britse parlement gaat. Die verbiedt vanaf januari 2023 reclame voor ongezond voedsel online en vóór 21.00 uur op tv. Burgemeester Khan is trots op het resultaat van de 'baanbrekende maatregelen', hij vindt het een goed teken dat regulering van voedselreclame lijkt te werken en pleit voor een snelle invoering van de [Bill.

  • Deel
Druk af