De megastartup Upfield nam Becel van Unilever over toen de plantaardige botervervanger nog niet helemaal hip was. Op de golf van vlees-, kaas- en visvervangers krijgt het product een nieuwe waarde voor bewuste consumenten. Het product moet dan ook helemaal 'OK' worden. Tot op heden bestond Becel voor 6% uit palmolie. Omdat de teelt van oliepalmen oerbos en het leefgebied van orang-oetans schaadt, wijzen consumenten producten met palmolie af.
Daarom introduceert Upfield een vernieuwd recept voor Becel, zonder palmolie en apenleed. Dat klinkt goed, tot je kijkt waardoor de palmolie vervangen wordt.
Consumenten keren zich tegen palmolie vanwege campagnes tegen ontbossing. Dat onderwerp is al jaren een dilemma. Op de keper beschouwd is palmolie duurzamer dan bijvoorbeeld zonnebloempitten en koolzaad. Dat komt simpelweg omdat die gewassen minder olie per hectare opleveren. Meer landgebruik betekent minder ruimte voor natuur. Dat neemt niet weg dat de bomen de plek innemen van kostbare ecosystemen in met name Azië (Indonesië en Maleisië).
Daar is al voldoende over geschreven, zie bijvoorbeeld het voorgaande linkje. Vandaag een andere vraag: wat stop je in margarine als je de palmolie eruit laat?
FlowerFarm, die andere palmolievrije margarine, laat zich voorstaan op zijn duurzaamheid door het gebruik van shea butter, karitéboter, een beauty-product gemaakt van de vrucht van oude bomen in midden-Afrika. Het is niet duurzaam als iedereen het zou willen gebruiken in plaats van palmolie. Er is te weinig van en het zou het leven van Afrikanen ontwrichten.
Al die plantaardige oliën zijn volgens Upfield stukken beter voor het milieu dan boter. Plantaardige spreads, zoals margarine in vaktaal heet, hebben gemiddeld een 70% kleinere CO2-voetafdruk, gebruiken twee derde minder land en de helft minder water dan boter, zegt de nieuwe eigenaar van Becel.
Dubbel zo groot landgebruik
De oude Becel Original ingrediëntendeclaratie vermeldt als ingrediënten: Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn, natuurlijk aroma, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur). Upfield past de receptuur aan om die 6% palmolie te kunnen vervangen. Of er nu 6% kokosolie in zit of dat er een beetje meer of minder van de andere ingrediënten in de vernieuwde receptuur zitten, zal hopelijk straks op de ingrediëntendeclaratie blijken. De 6% palmolie werd in het verleden gedurende lang tijd niet op het etiket vermeld.
Ook kokosolie is een beauty-product. En ook aan deze olie kleven ontbossings- en ethische bezwaren als kinder- en apenarbeid. Het landgebruik van kokosolie is iets meer dan dubbel zo groot als dat van palmolie. Van een hectare palmoliepalmen komt jaarlijks gemiddeld 5.950 liter palmolie. Van een hectare kokospalmen komt 2.689 liter olie. Vanuit dat perspectief zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wil omdat hij dat uit de campagnes van NGO's heeft begrepen dat hij palmolie fout is.
Wel moet gezegd worden dat kokospalm vrijwel pesticidenvrij geteeld kan worden. Dat kan van palmolie niet gezegd worden. Eerder deze week betoogde de Leidse hoogleraar Peter van Bodegom dat duurzame claims moeten worden beoordeeld op hun milieueffect, terwijl dat vrijwel nooit gebeurt. Upfield zou hem eens kunnen bellen en zal dan ook te horen krijgen dat Van Bodegom kritisch is op gecertificeerde palmolie omdat het certificaat geen garantie geeft op positieve natuureffecten.
Dit artikel afdrukken
Consumenten keren zich tegen palmolie vanwege campagnes tegen ontbossing. Dat onderwerp is al jaren een dilemma. Op de keper beschouwd is palmolie duurzamer dan bijvoorbeeld zonnebloempitten en koolzaad. Dat komt simpelweg omdat die gewassen minder olie per hectare opleveren. Meer landgebruik betekent minder ruimte voor natuur. Dat neemt niet weg dat de bomen de plek innemen van kostbare ecosystemen in met name Azië (Indonesië en Maleisië).
Daar is al voldoende over geschreven, zie bijvoorbeeld het voorgaande linkje. Vandaag een andere vraag: wat stop je in margarine als je de palmolie eruit laat?
FlowerFarm, die andere palmolievrije margarine, laat zich voorstaan op zijn duurzaamheid door het gebruik van shea butter, karitéboter, een beauty-product gemaakt van de vrucht van oude bomen in midden-Afrika. Het is niet duurzaam als iedereen het zou willen gebruiken in plaats van palmolie. Er is te weinig van en het zou het leven van Afrikanen ontwrichten.
Vanuit zorgen om landgebruik zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wilHoe lost Upfield het probleem op? We mailden de klantenservice. Bellen kan niet, want op de site van Upfield is geen telefoonnummer te bekennen. Er komt een antwoord: Onze Becel Zonder Palmolie bevat de volgende ingrediënten: Plantaardige oliën (zonnebloem, lijnzaad, koolzaad, kokos), water, emulgator (zonnebloemlecithine), zout 0,2%, natuurlijke aroma's, kleurstof (caroteen), vitamine B1 en D.
Al die plantaardige oliën zijn volgens Upfield stukken beter voor het milieu dan boter. Plantaardige spreads, zoals margarine in vaktaal heet, hebben gemiddeld een 70% kleinere CO2-voetafdruk, gebruiken twee derde minder land en de helft minder water dan boter, zegt de nieuwe eigenaar van Becel.
Dubbel zo groot landgebruik
De oude Becel Original ingrediëntendeclaratie vermeldt als ingrediënten: Water, plantaardige oliën 45% (zonnebloem 26%, lijnzaad 11%, palm 6%, koolzaad 2%), emulgatoren (mono- en diglyceriden van vetzuren, zonnebloemlecithine), azijn, natuurlijk aroma, vitamine (A, B1, B2, B6, B12, D, foliumzuur). Upfield past de receptuur aan om die 6% palmolie te kunnen vervangen. Of er nu 6% kokosolie in zit of dat er een beetje meer of minder van de andere ingrediënten in de vernieuwde receptuur zitten, zal hopelijk straks op de ingrediëntendeclaratie blijken. De 6% palmolie werd in het verleden gedurende lang tijd niet op het etiket vermeld.
Ook kokosolie is een beauty-product. En ook aan deze olie kleven ontbossings- en ethische bezwaren als kinder- en apenarbeid. Het landgebruik van kokosolie is iets meer dan dubbel zo groot als dat van palmolie. Van een hectare palmoliepalmen komt jaarlijks gemiddeld 5.950 liter palmolie. Van een hectare kokospalmen komt 2.689 liter olie. Vanuit dat perspectief zou Upfield er beter aan doen de palmolie in de Becel ongemoeid te laten. Vooral ook omdat er genoeg gecertificeerde palmolie op de markt is. Maar dat verkoopt niet. De claim 'palmolievrij' wel, want dat is wat de consument wil omdat hij dat uit de campagnes van NGO's heeft begrepen dat hij palmolie fout is.
Wel moet gezegd worden dat kokospalm vrijwel pesticidenvrij geteeld kan worden. Dat kan van palmolie niet gezegd worden. Eerder deze week betoogde de Leidse hoogleraar Peter van Bodegom dat duurzame claims moeten worden beoordeeld op hun milieueffect, terwijl dat vrijwel nooit gebeurt. Upfield zou hem eens kunnen bellen en zal dan ook te horen krijgen dat Van Bodegom kritisch is op gecertificeerde palmolie omdat het certificaat geen garantie geeft op positieve natuureffecten.
Er bestaat een Sustainable Coconut Charter, maar er is geen gecertificeerde duurzame kokosolie. Ook is er een Global Shea Alliance, maar die certificeert al evenmin.
Er zijn wel initiatieven en projecten om aan duurzame alternatieven te doen, maar van certificering is geen sprake meldt ons Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.
Er zijn wel initiatieven en projecten om aan duurzame alternatieven te doen, maar van certificering is geen sprake meldt ons Frans Claassen van MVO, de ketenorganisatie voor oliën en vetten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Waar praten we over?
1% Palmolie in margarines
45% Biodiesel
16% Energiecentrales en verwarming
Rest voor industrie, voedsel en diervoeders
Van de wereldwijde palmolieproductie wordt een honderdste deel gebruikt in de margarineproductie. Ref: Foodlog.
De vergelijking met roomboter, die hier zo hard is dat hij terecht ook verdund met water wordt aangeboden zou ook moeten worden gemaakt.
Wij Nederlanders verbruiken heel veel margarine om onze grote sponsachtige droge boterhammen voor te bewerken alvorens er kaas of hagelslag op te plakken. Dat is niet overal zo, en hoeft ook niet mits je je eetgewoonten wat aanpast.
Margarine is in Frankrijk ontwikkeld voor de Nederlanders (KvW):
'Hoe is het gekomen dat bij uitstek een zuivelland als Nederland margarine is gaan eten? Het verhaal van margarine begint in Parijs, waar het op bevel van keizer Napoleon III werd uitgevonden. De Keuringsdienst ontrafelt hoe Unilever de kunstboter naar Nederland haalde, en heel het land aan het smeren kreeg.'
(later toegevoegd)
Hoezo geharde palmolie, staat toch alleen zonnebloem-, lijnzaad- en koolzaadolie op?
Ja, maar niet op de achterkant van de verpakking!
Becel: 'Zonder zonnebloemen, lijnzaadbloemetjes en koolzaadbloemen zouden we Becel niet kunnen maken.'
Maar zonder die op de verpakking (gecamoufleerde) ongezonde geharde (gehydrogeneerde) palmolie blijft hij vloeibaar. Geheel volgens het nieuwe boekje van IJsbrand Velzeboer: Water als vulmiddel en verborgen palmolie. 'Voedingsindustrie liegt ons voor'. (Bron)
Toch wel handig zo'n pakje met maar 1 ingrediënt: roomboter.
Fijn om te lezen dat we kritisch blijven. Becel palmolievrij vervangt de palmolie door kokosolie. Dat is nog erger dan palmolie. Niet alleen omdat de ontbossing voor kokos aan de kust is waardoor ook nog eens heel waardevol mangrove eraan gaat... maar ook omdat kokos 85% verzadigd vet bevat en dat is 2 x zoveel als dat palmolie heeft. Iemand die om zijn hart (moet) geven en een boterham met Becel palmolievrij smeert, smeert tot 2 x zoveel (tov Becel light) onverzadigde vetten op zijn brood... dat een merk dat hartgezondheid claimt dat doet is op zijn minst opmerkelijk.... want zo jaag je mensen naar een hoger cholesterol. Tot slot... kokos wordt door slavenapen geoogst... een treurige kwestie alleen omdat apen 4x zoveel noten pakken dan dat mensen doen... De keuze voor palmolievrij met kokos als vervanger is m.i. een verkeerde keuze door een bedrijf dat maar 1 ding voor ogen heeft.. moneys... want ze verliezen terrein aan Flower Farm en kokos is goedkoop als vervanger... (let wel, onze shea boter is vele malen duurder dan palm en kokos, ja, principes kosten geld maar zijn wel oprecht)
Becel palmolievrij is van de regen in de drup. Want de arme Becel klanten en de natuur zijn beide zwaar de dupe van een opportunistisch bedrijf.
Voor wat betreft de opmerking over The Flower Farm en shea is het van belang te snappen dat wij de missie hebben ontbossing te bestrijden en daarom palmolie vervangen door een alternatief waarvoor gegarandeerd niet wordt ontbost.
#1 en #2 ... doet me denken aan Noma, een posh restaurant in Kopenhagen, 3 michelin sterren , van het soort waar de vanaf prijs € 200 is... die had een tijd "bread and butter" op het menu. Als een "statement" dat bij goed brood en goede boter, alles meer teveel / overbodig is.
NB Ik eet 't niet meer, dat wil niet zeggen dat ik vergeten ben hoe lekker het smaakt. Net als de niet gepasteuriseerde melk waar Joep het ergens over heeft. Heb ik ooit in Franche Comté, begin van de Alpen, kunnen proeven. Nooit zulke lekkere melk geproefd.
Ik was een botereter, nooit margarine in huis. Nu geen boter meer, maar ook nog steeds geen margarine. Smaakt te veel naar "fabriek" en/of heeft te veel kokosvet. Flower Farm is de uitzondering, voor af & toe.
"Margarine is in Frankrijk ontwikkeld voor de Nederlanders (KvW):
'Hoe is het gekomen dat bij uitstek een zuivelland als Nederland margarine is gaan eten? Het verhaal van margarine begint in Parijs, waar het op bevel van keizer Napoleon III werd uitgevonden. De Keuringsdienst ontrafelt hoe Unilever de kunstboter naar Nederland haalde, en heel het land aan het smeren kreeg.'"
Margarine is ontwikkeld na een prijsvraag door Napoleon lll, voor een goedkope vervanger van boter voor de Franse troepen. Het duurde nog geruime tijd voordat Jürgens en van den Berg margarine gingen produceren en ook weer geruime tijd voordat er sprake was van Unilever.
Een verstandig mens eet overigens geen margarine.