De Duitse regering wil de etikettering van zogenaamde imitatieproducten strenger handhaven. De politiek ziet zich gedwongen te reageren nadat de pers hier aandacht aan had besteed. Het ging onder meer om het gebruik van analoog kaas en imitatieham in samengestelde producten zoals pizza's. Volgens de Duitse Consumentenbond moeten deze bestanddelen duidelijk worden omschreven op de verpakking. Momenteel gebeurt dit nog te weinig, aldus de bond. De minister voor Consumentenzaken Ilse Aigner is het daarmee eens. Zij heeft nu de bondsstaten opgeroepen om strenger te controleren.
'We moeten dergelijke misleidingen niet bagatelliseren en we moeten bedrijven die de wet overtreden, hard aanpakken', aldus Aigner.
Volgens de Duitse Consumentenbond zijn bedrijven die opereren in het out-of-home kanaal, restaurants, snack bars etc.,de grootste boosdoeners.
In Nederland laaide vorig jaar de disussie over het gebruik en de etikettering van imitatiekaas op. Aanleiding was een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde waarin dit bestanddeel werd belicht.
bron: meat&meal
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Overal ter wereld gaan analoog spullen op en in de kant-en-klaar. Ook omdat 'echt' nou eenmaal niet monkey proof is in de ovens en magnetrons van miljoenen consumenten. Kant-en-klaar is niet goedkoop, maar schreeuwend duur. Het omgekeerde lijkt dus eerder op te gaan: we eten duur en onecht omdat het makkelijk is en de illusie van echt wekt. De enige vraag is of je mensen de droom van echt eten moet willen verkopen of gewoon moet uitkomen voor het feit dat SF is. Nee, ik bedoel niet Slow Food, maar Science Fiction.
En waarom geen Science Food? We zijn toch ook dol op omega-3's in ons eten of taurine in ons sportdrankje voor tijdens en na een dag op kantoor?
Zo maak je eindelijk onderscheid in echt, de illusie van echt en science food. Die middelste moet duidelijk horen bij de laatste. Het is tijd voor echte namaak en echt bedacht.
In Nederland is er al zoveel imitatievoedsel in de winkel dat hele generaties opgroeien met goedkope afvalzut die Nederlanders zo prijsbewust (=knijperig) aanschaffen. Ik verbaas me elke keer dat Nederlanders het goedkope alternatief (?) verkiezen boven kwaliteit en smaak. Nederlanders zijn in mijn ogen de afval-eters (varkens) van Europa.