Anderhalf jaar lang turfden Belgische onderzoekers hoeveel honden dagelijks werden uitgelaten op populaire uitlaatroutes in natuurgebieden rond de stad Gent (Vlaanderen). Ervan uitgaand dat een hond per rondje één keer poept, berekenden ze in dat al die hondenpoep de natuurgebieden met gemiddeld 11 kilogram stikstof en 5 kilogram fosfor overbemest. Dat komt doordat honden eiwitrijk eten (lees: stikstofrijke uitwerpselen hebben) én hun voer van buiten het natuurgebied halen (dus nettobijdragers zijn, er is geen sprake van kringloop).

Dat is te veel van het goede (mest) voor kwetsbare ecosystemen, die ook al te lijden hebben van de 'gewone' stikstofbelasting door landbouw, industrie en verkeer (23 kilogram stikstof per hectare per jaar). Alle honden aan de lijn dan maar? Dat verhoogt de overbemesting in de strook langs de paden tot een indrukwekkende 175 kilogram stikstof en 73 kilogram fosfor, aldus Vilt. Een overschrijding van de wettelijke limiet voor de bemesting van landbouwgrond. Aan de lijn dus, poepzakje mee én de hondenpoep direct afvoeren. Dat vermindert de overbemesting met stikstof met 56%. Overigens telt ook het plasje van de dieren mee. Eind 2020 berekenden Finse onderzoekers de mate van stikstofvervuiling van hondenurine in stedelijk gebied al eens.

Of de doorgerekende metingen helemaal kloppen, is de vraag geeft een van de onderzoekers toe in de NRC. Ze zagen mensen de poep meenemen en het gewicht en de inhoud van de gemiddelde drol zijn mogelijk geen correcte weergave van de feitelijk in de natuur achterblijvende mest. Wel zeggen de onderzoekers verrast te zijn door de hoeveelheid mest die honden aanslepen. Aangenomen mag worden dat vele natuurgebieden in de buurt van bevolkingscentra - zoals Nederlands grootste natuurgebied de Veluwe - kandidaat zijn voor niveaus van overbemesting waar boeren voor gekielhaald zouden worden in de pers. De baasjes van onze trouwe viervoeters kunnen er minstens zoveel van, als we de berekende cijfers mogen geloven.

De Washington Post neemt de cijfers serieus en schreef afgelopen maandag al dat de Belgische studie aantoont dat poepende en plassende honden ernstige verstoring van natuurgebieden veroorzaken. Ook in België bouwt zich een stikstofcrisis op uit zorgen om de instandhouding van Natura2000-gebieden.

De onderzoeksdata lijken op zijn minst aanleiding tot Kamervragen over de invloed van de naar schatting 1,9 miljoen honden (2020) in Nederland op de instandhoudingsdoelen van de natuur.

In 2020 groeide het aantal honden in Nederland met 400.000 als gevolg van de lockdowns. Vlaanderen registreerde in 2020 109.000 nieuwe honden op 6,2 miljoen mensen. Berekend op het totale aantal Nederlanders (17,6 miljoen) nam 2,3% van de bevolking er een hond bij die het aantal honden in Nederland liet groeien. In Vlaanderen lag het aantal mensen met een nieuwe hond die de honddichtheid vergrootte met 1,8% van de bevolking iets lager. Het aantal honden in Vlaanderen - waar een registratieplicht geldt - vertoont sinds enkele jaren een stijgende trend.

Mogelijk is het verstandig naast de boerenveestapel ook de omvang van de huisdierstapel en de uitlaat van de dieren te reguleren.

  • Deel
Druk af