In Groot-Brittanië leven grote zorgen over een tekort aan schone CO2 voor industriële toepassingen. De Britse regering moet de noodregeling verlengen waarmee de productie van de stof de afgelopen maanden overeind is gehouden. Gebeurt dat niet, dan ontstaan tekorten aan onder meer bier, brood en vlees maar ook aan koeling voor kerncentrales en gas voor medisch gebruik.
De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag. Daar is iedereen het inmiddels wel over eens. Maar er is ook CO2 in een geheel schone gasvorm waar een tekort aan dreigt te ontstaan.
De Britse regering besloot in september de 2 van kunstmestfabrikant CF Fertilisers in het noordelijke Billingham in de benen te houden. De fabrieken zijn van een Amerikaanse eigenaar die de productie vanwege gastekorten en hoge prijzen besloot stil te leggen. CF Fertilisers is goed voor 60% van de Britse CO2 die gemaakt wordt voor toepassing in andere sectoren. Naar nu blijkt is het kettingeffect nogal groot.
Zogeheten 'food grade' koolzuur wordt niet alleen in de levensmiddelenindustrie gebruikt maar ook in de zorg (onderzoek en operaties), nucleaire industrie (koeling met droogijs) en kippen- en varkensslachterijen (voor bedwelming). De Billingham-fabriek levert 750 ton CO2 per dag. 20% van de Britse koolzuurgas behoefte komt uit Scandinavië en Nederland, met name als opgewaardeerd restproduct uit de kunstmestindustrie maar ook van de olieverwerkende industrie.
De Britse overheid, het Amerikaanse moederbedrijf en gasleveranciers zitten op dit moment om de tafel om een oplossing te vinden omdat de steunregeling 31 januari afloopt. Lukt dat niet, dan is er een prioriteitenlijst opgesteld voor wie het beschikbare gas gaat krijgen. Ziekenhuizen, kernenergiecentrales en slachters gaan voor.
Dat betekent dat bierbrouwerijen (prik, tap), frisdrankproducenten (prik) en bakkers (rijzen) achter het net. Zij zullen hun CO2 duurder moeten inkopen. Naar verluidt is de prijs van schoon koolzuurgas inmiddels met 400% gestegen. Voedseltekorten en prijsstijgingen die de consument in zijn portemonnee bovenop de oplopende inflatie gaat voelen, zijn het gevolg.
Met argusogen kijkt de voedingssector naar de onderhandelingen. "Het is van cruciaal belang dat we er samen voor zorgen dat de bevoorrading kan worden voortgezet en dat we de productie van CO2 van levensmiddelenkwaliteit op lange termijn weerbaar maken," zegt een woordvoerder van de Food and Drink Federation dan ook.
Dit artikel afdrukken
De Britse regering besloot in september de 2 van kunstmestfabrikant CF Fertilisers in het noordelijke Billingham in de benen te houden. De fabrieken zijn van een Amerikaanse eigenaar die de productie vanwege gastekorten en hoge prijzen besloot stil te leggen. CF Fertilisers is goed voor 60% van de Britse CO2 die gemaakt wordt voor toepassing in andere sectoren. Naar nu blijkt is het kettingeffect nogal groot.
Zogeheten 'food grade' koolzuur wordt niet alleen in de levensmiddelenindustrie gebruikt maar ook in de zorg (onderzoek en operaties), nucleaire industrie (koeling met droogijs) en kippen- en varkensslachterijen (voor bedwelming). De Billingham-fabriek levert 750 ton CO2 per dag. 20% van de Britse koolzuurgas behoefte komt uit Scandinavië en Nederland, met name als opgewaardeerd restproduct uit de kunstmestindustrie maar ook van de olieverwerkende industrie.
De Britse overheid, het Amerikaanse moederbedrijf en gasleveranciers zitten op dit moment om de tafel om een oplossing te vinden omdat de steunregeling 31 januari afloopt. Lukt dat niet, dan is er een prioriteitenlijst opgesteld voor wie het beschikbare gas gaat krijgen. Ziekenhuizen, kernenergiecentrales en slachters gaan voor.
Dat betekent dat bierbrouwerijen (prik, tap), frisdrankproducenten (prik) en bakkers (rijzen) achter het net. Zij zullen hun CO2 duurder moeten inkopen. Naar verluidt is de prijs van schoon koolzuurgas inmiddels met 400% gestegen. Voedseltekorten en prijsstijgingen die de consument in zijn portemonnee bovenop de oplopende inflatie gaat voelen, zijn het gevolg.
Met argusogen kijkt de voedingssector naar de onderhandelingen. "Het is van cruciaal belang dat we er samen voor zorgen dat de bevoorrading kan worden voortgezet en dat we de productie van CO2 van levensmiddelenkwaliteit op lange termijn weerbaar maken," zegt een woordvoerder van de Food and Drink Federation dan ook.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Juist Joep. Voor bier en champagne is nooit een kunstmestfabriek nodig geweest. Interessant extra aspect bij dat o zo milieu/mensvriendelijke kernenergie overigens.... en bij Cola... ook al zo mensvriendelijk.
Atmosferisch CO2 afvang fabriek van Shell overigens totaal mislukt, zo bleek deze week.... die levert juist netto veel méér CO2!... al gaat ze onverdroten voort met een 2e installatie in Arizona op fracking gas (ook die 4x duurdere LNG die nu deze kant opkomt uit de US in energieslurpende tankers afkomstig uit milieu/klimaatvernietigende fracking roofwinning)...
met een 4x hogere prijs (en subsidies) is die afvang nog uiterst rendabel ook. Shell (en de '7 sisters') kan weer haar extra roofgeld tellen zonder fundamenteel te veranderen. De olieramp in Nigeria en elders nog steeds erger wordend.
Olie en Macht van Peter Ordell uit 1971 nog steeds even actueel.... 50 jaar later.
Het Sahara project met waterstofproductie als oplossing voor véél nog steeds geen aandachtspunt. Terwijl de relatieve prijs daarvan inmiddels nog (veel) lager ligt dan eerst.
Begrijp ik goed dat de kunstmestfabriek door de belastingbetaler op de been wordt gehouden, omdat anders de bubbels in de cola te duur worden?
Eerst jarenlang zoeken hoe we van het overtollige afgevangen CO2 af komen, en nu tekorten?
Ik zou het probleem eerder oplossen* zodat het voor bier, brood en vlees niet meer nodig is, kerncentrales moeten we sowieso vanaf, rest nog wat gas voor medisch gebruik.
*) Bij het brouwen van bier en rijzen van brood ontstaat juist CO2