Als Groot-Brittannië zijn stedelijk groen zou gebruiken om groente en fruit te verbouwen, zou het land maar liefst 8 keer zoveel groente en fruit kunnen produceren als nu. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in Environmental Research Letters. De onderzoekers gebruikten stafkaarten van de Britse Ordnance Survey om stedelijke groengebieden te identificeren en in te schatten hoeveel voedsel deze zouden kunnen produceren op basis van vergelijkingen met Britse landbouwgrond.

"Groot-Brittannië heeft het potentieel voor een stedelijke landbouwrevolutie," aldus hoogleraar duurzaamheid Jess Davies in The Guardian. Dat kan volgens de onderzoekers al door zelfs maar een klein deel van de beschikbare groene ruimte voor voedselproductie te gebruiken. Zelfs zonder meteen parken en recreatiegebieden om te ploegen, zou het aanwenden van tuinen, speelveldjes, waterkanten en andere groenstrookjes voor het verbouwen van groente en fruit al in 40% van de binnenlandse consumptie van groente en fruit kunnen voorzien, schatten de onderzoekers.

Dat zou een aantal voordelen met zich meebrengen, betoogt Davies. De zelf geteelde verse producten zouden het land minder afhankelijk maken van overzeese import. Bovendien zou de 'eigen' versproductie een welkome aanvulling zijn op het Britse dieet, dat veel te weinig groente en fruit bevat. "Mensen die zich bezig houden met het telen van producten eten beter en vertonen gezonder gedrag. Voedsel verbouwen is recreatief, het gaat eenzaamheid tegen en creëert sociale cohesie." Davies ziet nog meer voordelen, van toegang tot gezond en goedkoop voedsel voor gezinnen met lage inkomens tot het aanleren van nieuwe vaardigheden. Om het over een verbetering van de habitat voor dieren en bestuivers nog maar niet te hebben. Mogelijke problemen met vervuilde grond of luchtvervuiling in het stedelijk groen zijn op te lossen door in verhoogde teeltbedden te werken en groene schermen van bomen of struiken te gebruiken.

De onderzoekers willen met hun inventarisatie het potentieel laten zien buiten het reguliere landbouwareaal, zegt Davies. "Je wiltl niet meer land converteren tot landbouwgrond, dat leidt tot biodiversiteitsverlies en klimaatverandering." Het nu in kaart gebrachte groenareaal nodigt uit tot stadstuinbouwinvullingen zoals die ook in Nederland de kop opsteken: voedselbossen en 'tiny forests', buurtmoestuinen en herenboerderijen.

In Nederland schreef de TAPP-coalitie eerder deze week een brief aan Minister Schouten van onder meer Armoedebeleid met daarin een voorstel om gezonde voeding betaalbaar te houden door kortingen en subsidies die met name mensen met een kleine beurs ten goede moeten komen. Ongezond eten zou juist extra veel duurder moeten worden Davies ziet manieren om mensen met een kleinere beurs hun voedsel zelf te laten verbouwen in de stad. Dat spaart veel kosten en zou ook nog eens voor een grotere sociale cohesie zorgen.
  • Deel
Druk af