Nederlandse supermarkten pleiten voor het versoepelen van de quarantaineregels, om lege schappen in de supermarkten te voorkomen. Ook andere sectoren 'schreeuwen' daar om (Het Financieele Dagblad, 1.3). Maar vakbond FNV is sceptisch. Volgens de bond moeten de supermarkten eerst hun eigen personeel beter beschermen. Het is immers maar de vraag hoe veilig de supermarkt nog is als er voor supermarktpersoneel andere coronaregels gaan gelden dan voor klanten. Bovendien zijn veel van de coronamaatregelen die aan het begin van de pandemie nog golden, afgeschaald. Zoals het deurbeleid en ontsmetten van winkelwagentjes. "Ik snap dat ze dit willen," zegt FNV-kaderlid Fabian Hettema in Distrifood (1.2). "Maar ik denk ook meteen: wanneer ga je aan je eigen medewerkers denken? Wij lopen het risico op de werkvloer, en die quarantaineregels zijn er niet voor niets."

De eigenaren van de Belgische horeca-annex-kledingzaak De Ampersand in Diest keken dan ook raar op (Het Nieuwsblad, 1.1). Zij houden zich keurig aan de coronaregels en dus is in het horecagedeelte van de concept-store het tonen van je Covid safe ticket (het Belgische coronatoegangsbewijs) verplicht. Niks aan de hand, zou je denken. Tot er op Facebook en Twitter een lastercampagne op gang kwam. "QR-code vragen = failliet gaan en terecht", was de boodschap. Tot verbijstering van de lokale wethouder. "De zaak doet niets verkeerd. Ze past gewoon de regels toe. Wie iets anders beweert, zaait haat, discriminatie en laster”, zegt de schepen. “Daarvoor is hier geen plaats en dat is tegen de wet. Ik ben voor de vrije meningsuiting en kan best tegen kritiek op de coronamaatregelen, maar oproepen tot een boycot van een zaak die louter de regels toepast, is onaanvaardbaar.”

Het kan nog een graadje erger. In de Verenigde Staten was koffieketen Starbucks helemaal klaar voor een vaccinatie- of wekelijkse testplicht voor al zijn 220.000 werknemers. Tot het Amerikaanse Supreme Court besloot dat het door president Joe Biden voorgestelde verplichte vaccinatiebeleid voor bedrijven met meer dan 100 werknemers geen stand hield. Pats, radicale ommezwaai. Niks geen verplichting meer. En dat valt niet in goede aarde. Het topic #BoycottStarbucks werd meteen trending op Twitter.

Dit artikel afdrukken