In België leiden de toenemende omikron-besmettingen in verschillende sectoren tot grote problemen. Zoals bijvoorbeeld in de voedingsindustrie, waar thuiswerken grotendeels uitgesloten is.

"Twee op de drie voedingsbedrijven kampt met minstens 5 procent personeelsuitval. Gemiddeld gaat het om 8,4 procent van de werknemers die zich dezer dagen ziek meldt wegens corona," zegt Nicholas Courant, communicatiedirecteur van sectorfederatie Fevia, in De Standaard (2.2). "Dat is niet dramatisch, nog niet, maar potentieel dreigen wel productielijnen stil te vallen. Het moeilijke is dat het vaak om kritische functies gaat, knelpuntfuncties zeg maar, waar niet zomaar vervanging kan voorzien worden."

Het grote personeelsuitval heeft ook een negatieve impact op de productie, die in de voedingssector gemiddeld met zo'n 8% daalde. Twee op de drie Fevia-leden vreest in de toekomst nog grotere problemen te ondervinden.

"Covid-19 zet bedrijven onder druk," zegt ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). "De komende weken worden extra spannend. Bij een clusteruitbraak zien we soms een uitval van 40 procent van de productiemedewerkers. We sluiten niet uit dat sommige werkgevers de productie tijdelijk terugschroeven." Volgens SD Worx, de grootste HR-dienstverlener van België, ging in 2021 6,13% van de gewerkte dagen verloren door ziekteverzuim. Dat is meer dan in pre-coronajaar 2019. Opvallend is de stijging in ziekteverzuim bij jongeren.
Dit artikel afdrukken