Voor het eerst in bijna 2 jaar mogen scholieren in Oeganda weer naar school. Als coronamaatregel sloten de scholen en dat betekende dat 15 miljoen kinderen thuis zaten - zonder afstandsonderwijs of toezicht van docenten.

De scholen hebben geen idee wat ze aan opkomst van leerlingen mogen en kunnen verwachten. Het Oegandese planbureau is niet optimistisch en schat dat een derde van alle scholieren niet meer terugkeert. "Het grote probleem is geld”, zegt schooldirecteur Grace Kajubi in Trouw (4.2). Tijdens de coronapandemie zijn docenten en schoolbestuurders noodgedwongen ander werk gaan doen. Door de schoolsluitingen hadden ze immers geen inkomsten. Hetzelfde gold voor veel andere Oegandezen. Zij gingen groenten of suikerriet verbouwen, bakstenen bakken, in de bouw werken of openden voedselstalletjes. De coronapandemie hakte er economisch flink in. Met als gevolg dat er nu geen geld meer is om het schoolgeld van te betalen.

Willen de leerlingen weer naar school? Vooral de jongens zijn in de coronapandemie gaan werken en verdienen liever een dagelijkse boterham dan in de schoolbanken te zitten. Bij de meisjes speelt een heel ander probleem. De Oegandese schoolmeisjes zijn, gewild dan wel ongewild, in groten getale zwanger geraakt. Volgens Unicef is het aantal zwangerschappen onder meisjes en jonge vrouwen van 10 tot 24 jaar met 22,5% toegenomen sinds de pandemie uitbrak. Schoolmeisjes die zwanger zijn geworden, keren in de meeste gevallen niet meer terug. De meisjesslaapzaal van de Victorian High School is vooralsnog onheilspellend leeg.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken