Nog voordat minister Ernst Kuipers morgenavond zijn eerste persconferentie als minister van Volksgezondheid mag houden, zijn de te verwachten stappen al bekend. Op advies van het OMT zou het kabinet "in kleine stappen meer mogelijk willen maken, om mensen iets meer ruimte te geven." Concreet zou dat betekenen dat er versoepelingen mogelijk zijn in de sportsector, het onderwijs en de detailhandel.

Maar niet dus in de horeca, theaters, musea en bioscopen. Die sectoren reageren in De Telegraaf (4.1) diep teleurgesteld. "Dit is niet uit te leggen", zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland. "Het kabinet heeft altijd de mond vol van solidariteit. Maar hier is niets solidairs aan." Donderdagochtend nog stuurden 140 (van de 241) KHN-afdelingen een brief aan het kabinet met als motto: 'Winkels open = horeca open!' (MissetHoreca, 1.1). De versoepelingen zouden eerlijk verdeeld moeten worden over alle branches. Nu de horeca weer achteraan lijkt te moeten sluiten, proeft Beljaarts 'ongeloof, woede en verdriet'. "De onvrede is enorm, dit heb ik nog nooit meegemaakt. De boel is hier echt ontploft, het is gewoon extreem.”

Ook in de cultuursector is sprake van onbegrip. "Museumbezoek is veilig en het protocol heeft eerder al bewezen uitstekend te werken," klinkt het bij de Museumvereniging. "Nu de commerciële doorstroomlocaties, zoals de winkels, mogen heropenen, gaan wij ervan uit dat de musea als culturele doorstroomlocaties ook de deuren kunnen openen.” Waarom immers onderscheid maken tussen commerciële en culturele doorstroomplaatsen? "Als winkelen op afspraak veilig wordt geacht, dan is een museum bezoeken met vooraf besproken ticket met een tijdslot en een beperkt aantal mensen per zaal ook mogelijk."

Theaters, concertzalen en bioscopen doen een appèl op Gunay Uslu. "Laat de kunst en cultuur niet opnieuw als laatste aan de beurt komen," zegt Boris van der Ham in De Telegraaf tegen de kersverse staatssecretaris van cultuur. Voor de cultuursector speelt mee dat het 'jojo-beleid' iedere lange termijnplanning van producties en voorstellingen onmogelijk maakt. Ook het publiek weet niet waar het aan toe is. De sector pleit voor "een passende compensatie in zowel tijden van lockdown als versoepelingen, zolang de coronacrisis voortduurt."

Dit artikel afdrukken