Synthetisch lycopeen en lycopeen uit Blakeslea trispra mogen in bepaalde levensmiddelencategorieën als nieuw voedingsingrediënt in de Europese Unie worden toegepast. Hieronder valt ook de levensmiddelencategorie Vetten en Dressings.
De ondernemingen BASF en DSM Nutritional Product Ltd hebben officieel toestemming gekregen om synthetisch lycopeen als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen. Het verzoek om lycopeen uit Blakeslea trispra als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen was ingediend door Vitatene en hierop heeft de Europese Commissie geantwoord. Voor alle drie beschikkingen geldt dat de vergunning voor het gebruik van de verschillende lycopenen onder dezelfde voorwaarden wordt verleend.
Ook is vastgesteld dat de ondernemingen die lycopeen in producten willen verwerken een monitoringsprogramma moeten opstellen dat moet worden uitgevoerd bij het in de handel brengen van een levensmiddel met lycopeen. Dit programma omvat de verstrekking van informatie over de gebruiksniveaus van lycopeen in levensmiddelen. De Commissie moet de EFSA in 2013 raadplegen om de door het bedrijfsleven verstrekte informatie te toetsen.
bron: MVO Magazine met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Er zijn tig varianten denkbaar van C40H56, maar OK, er is er maar een die Lycopeen heet. Zie ook wikipedia.
De synthetisch-versus-natuurlijk-discussie heeft wellicht iets met de al genoemde (te grote??) zuiverheid te maken. In het geval van zuivere stoffen (een enkel molecuul) zou er geen verschil mogen zijn tussen synthetisch en gezuiverd natuurlijk. Anders wordt het met synthetische samengestelde producten. De volkorenmeel van AH zou ik hier al bijna onder willen scharen.
Lycopeen is C40H56, kortom een gewoon organisch macromolecuul. Synthetisch of niet, de natuur kent echt maar een "variant". Blijft gek dat een bedrijf als DSM dan toch toestemming moet hebben. Waarom hebben spreken we altijd over chemisch en/of synthetisch? Wat zou hier achter zitten?
@ Peiternel, eens met je stukje hoor:-). Biobeschikbaarheid en synergie tussen lycopeen en andere stoffen bepalen de opename. Lycopeen in een pil is gewoon een mooi staaltje "techniek" EN "marketing". Ik geloof niet in functional foods op basis van een individueel micro-nutrient (altijd leuk voor de discussie in gezelschap een dergelijke opmerking). Smartness-from-nature dat is waar we naar toe moeten.
Waar zou dat dan goed voor zijn?
Twee jaar geleden las ik nog dat lycopeen geen zin heeft om als los supplement toe te dienen, alleen als het in tomaten zit. Met name in puree. Is die conclusie inmiddels achterhaald?
Stukje uit een artikel dat ik toen schreef voor Nieuwe Oogst:
Lycopeen
Lycopeen is een belangrijke antioxidant, die behoort tot de groep carotenoïden. Het is de stof die tomaten en watermeloenen een rode kleur geeft. Hoe roder de vrucht, des te meer lycopeen er aanwezig is.
Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen bescherming biedt tegen prostaatkanker. Lycopeen werkt voornamelijk preventief, maar onderzoek geeft ook aan dat de stof tumoren kan verkleinen. Voor verminderd vruchtbare mannen is er goed nieuws: lycopeen verbetert de vruchtbaarheid.
Lycopeen heeft vermoedelijk ook een gunstig effect op het voorkomen van een hartaanval of beroerte en kan de bloeddruk verlagen. Het heeft geen invloed op het cholesterolgehalte.
Het darmkanaal kan heel moeilijk lycopeen opnemen uit verse tomaten. De allerbeste lycopeenbron is tomatenpuree of saus, omdat deze verhit is geweest. Kennelijk werkt de lycopeen het beste in samenhang met andere stoffen die de tomaat bevat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat puur lycopeen in de vorm van een tablet lang niet hetzelfde effect gaf als het volledige tomatenextract.
Overigens is niet alleen lycopeen zo’n beschermende stof, maar alfa caroteen ook. Beta caroteen heeft al jaren de naam dat het een goede antioxidant zou zijn, maar onderzoek heeft aangetoond dat deze stof weinig toevoegt aan onze gezondheid. Eet dus vooral veel tomaten, wortels en watermeloenen.