ABN AMRO, ABP, Aegon, Ahold Delhaize, AkzoNobel, Atradius, BAM Groep, Boskalis Westminster, BP, Dow, DSM, ExxonMobil, FrieslandCampina, ING, KLM, LyondellBasell, NN Group, PfZW, Rabobank , RWE, Schiphol, Stellantis, Tata Steel, Unilever, Uniper, Vion, Vitol, Vopak en Yara krijgen vandaag een brief van Milieudefensie die 'alles verandert'. Na de bij de rechter succesvol verlopen klimaatzaak tegen Shell, de eerste individuele ter wereld, waagt de milieu en klimaat-NGO verdere stappen om de bedrijven via de rechter te dwingen hun CO2-uitstoot in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs: 45 procent minder CO2 in 2030.

Elf van de 29 bedrijven die de brief van Milieudefensie ontvangen behoren tot de grootste uitstoters van CO2 in Nederland. De milieuorganisatie wil - in lijn met de zogeheten transitietheorie - systeemspelers meenemen. Dat zijn bedrijven die in hun sector wereldwijd zo groot zijn dat als zij veranderen hun omgeving meeverandert.

Hoogleraar internationaal klimaatrecht Jonathan Verschuuren (Tilburg) zegt in de Volkskrant de brief als een slimme een eerste stap te zien naar een juridische procedure. "Ik denk", zegt Verschuuren, "dat weinig ontvangers afwerend zullen reageren". De sfeer is in de samenleving en binnen bedrijven is snel veranderd, denkt hij. "Bovendien weten bedrijven sinds de Shell-zaak dat een eventuele rechtszaak negatief kan uitpakken."
Milieudefensie biedt de bedrijven volgens Verschuuren "de gelegenheid te laten zien wat ze waard zijn. Achterblijvers kun je vervolgens juridisch aanpakken."
  • Deel
Druk af