Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zal de omikronvariant als een 'vloedgolf' over Europa spoelen, waarbij de helft van de Europeanen besmet zal raken (Deutsche Welle, 4.1). Dat mag dan mogelijk níet tot overvolle ziekenhuizen leiden, omdat het ziekteverloop milder is dan bij eerdere varianten, het brengt wel een ander groot probleem met zich mee: een stilvallende economie door het hoge verplichte infectieverzuim.

Werkgeversorganiaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om het land vanaf zaterdag - de eerste coronapersconferentie van het nieuwe kabinet - weer "open te gooien" (Het Financieele Dagblad, 2.2). "Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet, en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open," zeggen Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhoff (MKB Nederland). "Daarnaast weten we inmiddels meer van de omikronvariant. Met een nieuw kabinet en nu covid endemisch wordt, moet alles erop gericht zijn te kijken wat voortaan wel kan in plaats van lockdowns en andere beperkingen handhaven."

De werkgevers vrezen dat door de huidige quarantaineregels grote tekorten aan personeel zullen ontstaan. Ze pleiten voor een verkorting van de verplichte quarantainetijd, in navolging van België, Spanje en Groot-Brittannië. In die landen hoeven werknemers die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt, zelf geen symptomen hebben en negatief testen, niet dagenlang thuis te zitten zonder dat ze ziek zijn. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt', aldus de werkgeversorganisaties. Volgens de werkgevers wijkt Nederland met zijn strenge aanpak steeds sterker af van de rest van Europa.

De reserves van ondernemers in de horeca, retail en evenementensector zouden inmiddels volledig zijn uitgeput. Vandaag werd bekend dat bijna de helft van de aanvragen voor de NOW (coronasteun) de afgelopen periode door de horecasector is gedaan (nu.nl, 1.2). In verschillende (grens)steden hebben winkels aangegeven dat zij zaterdag sowieso 'veilig' open zullen gaan. Daarmee hopen ze de vele Nederlanders die nu over de grens gaan winkelen weer in eigen huis te halen.
Dit artikel afdrukken