Daar liet Rob Baan van Koppert Cress uit Monster in het Westland zich niets aan gelegen liggen. Hij bouwde zijn miljoenenbedrijf juist op rondom uitdagingen die te hoog of te ver gegrepen leken te zijn. Baans motto: in een duur land, maak je dure producten. Zo ging hij als eerste over op LED-verlichting voor zijn microgroenten en heeft hij een testkas waarin hij experimenteert met talloze planten om tot nieuwe smaaksensaties te komen. Daar stond ooit ook een vanilleplant tussen.
Getriggerd door het kwetsbare karakter van de vanilleteelt op Madagascar (in 2017 ging de volledige oogst verloren door orkanen, met enorme prijsstijgingen tot gevolg) en het feit dat je altijd onrijp geplukte peulen koopt, besloot Rob Baan dat dat beter zou moeten kunnen. "Dus zijn we gestart met de productie van vanille in Nederlandse kassen. Alleen op deze manier kun je jaarrond het ideale groeiklimaat nabootsen zonder risicovolle natuur omstandigheden en zonder pesticiden of andere chemische middelen. Het resultaat? Vier tot vijfduizend vierkante meter aan prachtige, rijke en vette vanillepeulen van de hoogste kwaliteit.”
Waarom lukte Baan wel wat Wageningen niet voor elkaar wist te krijgen? "We hebben een mooie samenwerking met een ervaren orchideeën-kweker", laat Baan weten. "Twee familiebedrijven hebben samen de teelt onder controle, kunnen waarde toevoegen en hadden als doel en droom om de beste (premium) vanille te kweken voor een doelgroep (chefs, professionals) met hoge eisen. We hebben een bijzonder teeltsysteem ontwikkeld wat risico’s minimaliseert en de meest optimale kasomstandigheden gecreëerd om een weerbare plant te maken."
De door Koppert Cress geteelde Planifolia-vanille is een orchideeënsoort die na 3 jaar peulen geeft. Het assortiment bestaat uit Planifolia Green, -Black en -Red. De groene vanillepeulen zijn een seizoensproduct, vers van de plant, iets wat in Nederland nog volledig onbekend is. Ze zijn beschikbaar in het voorjaar en bieden de afnemers alle mogelijkheden om zelf te experimenteren met het 'curen' van de peul (drogen en behandelen, zoals fermenteren).
De donkerbruine, bijna zwarte peulen worden door Koppert Cress met de hand geplukt en onder optimale omstandigheden gecureerd. Ze zijn jaarrond beschikbaar. De rode peulen zijn 'vine riped', aan de plant gerijpt. Dat levert ongekende culinaire mogelijkheden op. Meester Patissier Hidde de Brabander, die als smaakprofessional in het traject betrokken was, is laaiend enthousiast: "je krijgt bij de Koppert Cress vanille wel wat je ziet. Een mooie, volle, dikke stok met veel inhoud, veel aroma en een hoog glucovanilline gehalte. Zeker de aan de plant gerijpte vanille, de rode, dat is echt out of this world, met specifieke tonen van bloemen, frisheid, rood fruit en butterscotch."
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Prachtig! En een beetje een blamage voor Wageningen. Maar gelukkig kunnen ze daar wel bananen telen.
Foodlog is pro-Koppert Crest en anti-Wageningen. Hoe het zit: Koppert Cress verkoopt het product, maar is niet de tuinder. De tuinder heeft het systeem van Wageningen bezocht, bestudeerd en verbeterd. In mijn beleving verdient de onderzoeker van Wageningen meer dan een sneer.
Piet, waarom lukte Wageningen niet wat een samenwerking van tuinders wel lukte en waarom verdienen ze dan toch een pluim?
Waarom kan een universiteit niet wat een bedrijf wel kan?
Mag ik ‘m omdraaien?
Wat kan een universiteit uberhaupt beter doen/produceren/maken dan een bedrijf?
Universiteiten zijn goed in onderzoeken en meten en berekenen en Heel veel andere dingen.
Maar voor zaad veredelen, teelt optimaliseren en opbrengst verhogen denk ik dat er in de praktijk meer kennis zit.
Dat is ook waarom de kwaliteit van een stradivarius viool al 400 jaar niet meer verbeterd is.
Toen werd in Cremona een vioolbouw universiteit opgericht en stopte een lijn van 10 generaties vioolbouwers.
Dick: dat is toch simpel. Wageningen Glastuinbouw deed 5 jaar onderzoek naar deze teelt vanaf 2014 met oogsten in 2017 en 2018. Ze hadden daadwerkelijk peulen (proof of concept) en kwamen met een rapport met conclusies relevant voor dat moment. Ze adviseerden een hoog-productiever ras, aanpassingen op het gebied van vermeerderen van jongplant materiaal en nog enkele tips. Op basis van de risico's, onzekerheden en de kosten gaven ze aan dat de vanille teelt niet de nieuwe trostomaat of Phalaenopsis is. Volgens mij een prima conclusie en dat past bij de missie van dit instituut om middels innovatieprojecten en praktijkgericht onderzoek bij te dragen aan de glastuinbouw.
Nu is het 2022 en is er een kweker, die dit product op de markt brengt. Fantastisch. Hopelijk wordt het een succes.