In de Australische deelstaten New South Wales en Queensland hoeven mensen met 'essentiële beroepen' in het produceren of vervoeren van voedsel niet langer in zelfisolatie als ze in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt, zelf negatief testen en geen symptomen hebben. Ze mogen gewoon naar hun werk. Dat is nodig ook, omdat supermarkten met lege schappen zitten en fabrieken de productie stil moeten leggen wegens gebrek aan personeel (The Guardian, 1.1).

Ook in Australië stijgen de besmettingscijfers en ziekenhuisopnamen razendsnel als gevolg van de omikrongolf. Dat noopte de federale regering er eind vorige maand al toe de regels voor 'nauwe contacten' - die in zelfisolatie moeten - aan te passen. Vier uur in een huishoudelijke context verkeren met een persoon die positief test op Covid-19 werd de nieuwe norm om in zelfisolatie te moeten. Op dit moment zou de federale overheid de maatregelen van de staten willen overnemen om te voorkomen dat toeleveringsketens in het land stilvallen en voedseltekorten toenemen.

De oproep om toch vooral te komen werken, geldt voor werknemers in de landbouw, voedsellogistiek, transport en voedselverwerkende sectoren. Degenen die komen werken moeten een mondkapje op, iedere dag een sneltest doen, met eigen vervoer naar het werk komen en gevaccineerd zijn.

In de Verenigde Staten kampt de Amerikaanse president Joe Biden met een vergelijkbare problematiek, op nog grotere schaal zelfs. "Er zijn niet genoeg werkzoekenden noch goederen om aan de nationale vraag te voldoen", aldus The Independent (1.2). In zijn eerste jaar als president heeft Biden een sterke economische groei gepresenteerd en een historisch laag werkeloosheidscijfer van 3,9%.

Desondanks zijn Amerikanen ongekend pessimistisch over hun economie. Tekorten aan auto's, badhanddoeken en ontbijtgranen laten consumenten mopperen. Bedrijven kunnen de 10,6 miljoen vacatures waar ze mee zitten niet vervullen. Prijzen van bijna alles stijgen. De inflatie giert de pan uit en zal in 2022 waarschijnlijk op 7,1% uit dit jaar, terwijl de inkomens vermoedelijk niet zo hard mee zullen stijgen. De Republikeinen zien er een ideale stok in om de Democratische president lustig mee te slaan.

Het Witte Huis zet volop in op het stimuleren van de aanbodfactor, zowel van arbeidskrachten als van goederen. "We hebben een zeer sterke vraag in deze economie, en we hebben een beperkt aanbod," zei Jared Bernstein, economisch adviseur van het Witte Huis. "Er zijn twee manieren om die onevenwichtigheid aan te pakken. Je kunt de vraagzijde aanpakken en mensen in wezen armer maken, zodat ze niet de middelen hebben om te doen wat ze willen. Of je kunt proberen de aanbodzijde uit te breiden - dat is wat wij aan het doen zijn."

Dat doet Biden door containerschepen sneller te laten aanmeren zodat vrachtwagens met volle opleggers sneller de weg op kunnen. Een deel van het $1 triljoen budget om de infrastructuur te verbeteren is beschikbaar om de havens te updaten, het aantal vrachtwagenchauffeurs te vergroten en de binnenlandse productie van computerchips te verhogen. Volgens het Witte Huis is het aantal zeecontainers dat langer dan 9 dagen in de havens moet wachten al met 39% gedaald en laten de winkelvoorraden een toename zien.
Dit artikel afdrukken