Geïnspireerd door Ahimsa, een reusachtig metalen sculptuur van een rustende koe, maakt Stichting Demeter de podcastserie Koe-Dialogen. In deze derde Koe-Dialoog gaat Bert van Ruitenbeek van Stichting Demeter in gesprek met Bert van den Berg, programmamanager veehouderij van de Dierenbescherming, Cynthia Verwer, onderzoeker duurzame veehouderij en dierenwelzijn bij het Louis Bolk Instituut en Gerjo Koskamp van biodynamische boerderij Ruimzicht in Halle.
In de podcast spreken de drie gasten uitgebreid over de mogelijkheden om de melkveehouderij diervriendelijker en duurzamer te maken. Bovendien geven ze advies aan de nieuwe minister van Landbouw. Hun gezamenlijke oproep: stop met single issue-maatregelen gericht op ofwel stikstof, ofwel klimaat, ofwel dierenwelzijn, maar help en beloon boeren die willen veranderen naar een gezond bedrijfssysteem.
Van de 1,6 miljoen kalveren die jaarlijks in Nederland worden geboren, wordt het merendeel direct bij de moeder weggehaald en gaat zo’n driekwart tussen de 10 en 35 dagen naar de kalvermesterij. Koeien die wel worden aangehouden voor de melkproductie - en zo’n 20 tot 25 jaar oud zouden kunnen worden - leven gemiddeld minder dan 5 jaar op de boerderij en krijgen elk jaar een kalf om de melkproductie op peil te houden.
Gerjo Koskamp doet het anders. Hij heeft zijn veestapel verkleind, zijn areaal vergroot en laat alle kalveren drie maanden bij de moeder drinken en opgroeien op het bedrijf. Dat heeft geleid tot een bedrijfsmodel waarbij de biodynamische boer het vlees en zuivel inmiddels grotendeels zelf vermarkt.
Integrale benadering van boeren
Koskamp: “Natuurlijk is een transitie niet iets van vandaag of morgen, maar je moet gewoon beginnen en laten zien en uitdragen dat het anders kan door tegelijkertijd maximaal op gezondheid voor mens, dier en milieu in te zetten. Stop met luchtwassers in stallen; weidegang is de beste manier om uitstoot van ammoniak te voorkomen. Koop boeren niet massaal uit, maar help hen die willen verduurzamen met bonussen om tot een echt integraal gezond bedrijfsmodel te komen en de werkgelegenheid op en rond de boerderij te vergroten.”
Over Koskamps integrale benadering zijn de andere sprekers positief. Ze zijn het erover eens dat dierenwelzijn nooit op zichzelf staat en om een integrale benadering vraagt, anders creëer je een waterbed waarbij het oplossen van het ene probleem het volgende veroorzaakt.
Koe-Dialogen kwam tot stand door Stichting Demeter in samenwerking met Foodlog en met steun van Triodos Foundation, het Willy Schilthuis Fonds van de Vereniging Biologisch Dynamische Landbouw, de Iona Stichting en de Bylandt Stichting.
Het kunstwerk Ahimsa (de rustende koe) van Jantien Mook reist momenteel langs steden, parken en boerderijen in Nederland. Je kunt Ahimsa volgen via de website van Jantien Mook (Ode to the Wilderness).
Dit artikel afdrukken
Van de 1,6 miljoen kalveren die jaarlijks in Nederland worden geboren, wordt het merendeel direct bij de moeder weggehaald en gaat zo’n driekwart tussen de 10 en 35 dagen naar de kalvermesterij. Koeien die wel worden aangehouden voor de melkproductie - en zo’n 20 tot 25 jaar oud zouden kunnen worden - leven gemiddeld minder dan 5 jaar op de boerderij en krijgen elk jaar een kalf om de melkproductie op peil te houden.
Gerjo Koskamp doet het anders. Hij heeft zijn veestapel verkleind, zijn areaal vergroot en laat alle kalveren drie maanden bij de moeder drinken en opgroeien op het bedrijf. Dat heeft geleid tot een bedrijfsmodel waarbij de biodynamische boer het vlees en zuivel inmiddels grotendeels zelf vermarkt.
Integrale benadering van boeren
Koskamp: “Natuurlijk is een transitie niet iets van vandaag of morgen, maar je moet gewoon beginnen en laten zien en uitdragen dat het anders kan door tegelijkertijd maximaal op gezondheid voor mens, dier en milieu in te zetten. Stop met luchtwassers in stallen; weidegang is de beste manier om uitstoot van ammoniak te voorkomen. Koop boeren niet massaal uit, maar help hen die willen verduurzamen met bonussen om tot een echt integraal gezond bedrijfsmodel te komen en de werkgelegenheid op en rond de boerderij te vergroten.”
Over Koskamps integrale benadering zijn de andere sprekers positief. Ze zijn het erover eens dat dierenwelzijn nooit op zichzelf staat en om een integrale benadering vraagt, anders creëer je een waterbed waarbij het oplossen van het ene probleem het volgende veroorzaakt.
De podcast is hieronder te beluisteren of via SoundCloud, Spotify en de website van Stichting Demeter.
Koe-Dialogen kwam tot stand door Stichting Demeter in samenwerking met Foodlog en met steun van Triodos Foundation, het Willy Schilthuis Fonds van de Vereniging Biologisch Dynamische Landbouw, de Iona Stichting en de Bylandt Stichting.
Het kunstwerk Ahimsa (de rustende koe) van Jantien Mook reist momenteel langs steden, parken en boerderijen in Nederland. Je kunt Ahimsa volgen via de website van Jantien Mook (Ode to the Wilderness).
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hendrik, ik ga verder niet op wat flauwe woordspelletjes. Als je de inwerking van zon en maan, van onze eigen gedachtekracht, stress, noem maar op niet wilt zien of benoemen dan wordt het lastig.
Alleen al een boer vol angst en stress zorgt voor een onrustige veestapel om maar iets heel simpels te noemen. Het gaat om in verbinding leven met alles om ons heen, dit te ervaren en afgestemd te handelen....
#22 Bert, misschien is het meeste al uitgevonden, wanneer je naar de hoeveelheid serieuze patenten kijkt die nu worden verstrekt zou je het haast denken.
#22 Bert, noem eens wat krachten!
Piet, je leest niet goed wat ik schrijf, door te doen alsof elke relatie tussen in en output zou ontkennen. Hoe verklaar jij die aarde-ontwikkeling? Waar komt het allemaal vandaan? We weten gewoon heel erg weinig en doen alsof het leven een optelsom van stofjes is. We vergeten alle krachten die op de aarde en het stoffelijke inwerken.
Bert #20 , groeiprocessen zijn wel afhankelijk van in en output. Waarvoor denk je dat grondgebonden boeren een mestboekhouding moeten bijhouden.? Mestboekhouding is louter input/output die in evenwicht hoort te zijn. Ook biodynamisch verkoopt nutriënten als eten aan de consument. Dan is er afvoer van nutriënten waar ook aanvoer tegenover hoort te staan. Ga je daar van afwijken dan klopt de mestboekhouding niet meer.