Twee van de drie Covid-patiënten krijgen te maken met smaak- en reukverlies. Om meer zicht te krijgen op hoe het komt dat sommige mensen er maanden mee lopen en anderen er na enkele weken vanaf zijn, starten onderzoekers van de Wageningse vakgroep Sensoriek en Eetgedrag een onderzoek. Proefpersonen zijn nog welkom.

Om smaak- en reukverlies te testen zijn er verschillende testen in omloop. Veel van die testen werken met zelfrapportage en met thuistesten waarbij mensen zelf hun reuk en smaakvermogen beoordelen op basis van huishoudmiddelen en etenswaren. Niet zo betrouwbaar. Daarom stelde de inmiddels aan de WUR benoemde hoogleraar Ciarán Forde nog in zijn vorige baan, in Singapore, een gestandaardiseerde testset samen, bestaande uit een reuktest met twee geurmengsels (mango en schoonmaakmiddel) en een smaaktest met poeders van vier hoofdsmaken (zoet – suiker, zout – keukenzout, bitter – koffie, zuur – citroen), om op de tong te testen.

Opvallend was dat de 'Singapore Smell and Taste Test' méér gevallen van reuk- en smaakverlies opleverde dan zelfrapportage. "Mensen beseffen soms pas dat ze minder ruiken of proeven als ze de test doen," aldus Forde in Resource (3.1). En ze stoppen met testen als ze hersteld zijn van hun coronabesmetting. Reden voor de vakgroep om een lange termijnonderzoek op te zetten naar het verloop van reukherstel na een corona-infectie.

Het zou kunnen zijn dat het langdurig last houden van reuk- en smaakverlies een marker is voor long covid. Van alle coronapatiënten krijgt 10 tot 35% te maken met long covidklachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Daarnaast richten de onderzoekers zich ook op de vraag of reukstoornissen zoals parosmie (als je ineens vieze geurtjes ruikt) en fantosmie (geurhallucinaties) wellicht tekenen zijn van herstel van het reukvermogen.

De Wageningse onderzoekers zoeken overigens nog proefpersonen, aanmelden kan via deze link.
Dit artikel afdrukken