Op bijna alle producten in de supermarkt staat informatie over de voedingswaarde en ingrediënten op het etiket. Maar niet op alcoholische dranken, daar blijft het bij een alcoholpercentage en allergenen. Dat kan consumenten flink op het verkeerde been zetten, vinden de Europese consumentenorganisaties verenigd in koepelorganisatie BEUC, de Europese Consumentenbond. Zij pleiten voor meer transparantie, op Europees niveau. "Het is idioot dat veel alcoholische dranken zijn uitgezonderd van de verplichting om ingrediënten en voedingswaarde te vermelden, zoals voor andere voedingsmiddelen wel geldt," zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, in VMT.
De Bond kijkt dan ook uit naar eind 2022, wanneer de Europese Commissie met een voorstel zal komen voor verplichte etikettering op alcoholische dranken. Daar is al sinds 2014 sprake van. Maar ook als het voorstel er ligt, is de koers nog niet gelopen, want de drankenindustrie - met name wijnboeren - staat niet te trappelen om inzicht te geven in wat er allemaal in hun producten zit. Nu is op het etiket vermelden wat er in zit alleen nog verplicht voor dranken met minder dan 1,2% alcohol. Vóór alle etiketten van deze informatie voorzien zullen zijn, kan nog wel even duren. Bierbrouwers zoals Guinness en AB InBev laten trouwens al wel zien hoe het ook kan, daar staan de ingrediënten ook onverplicht al jaren op het etiket.
Om de consument, die toch een glaasje alcoholhoudende drank wil genieten, te helpen binnen de drankencategorie een 'gezondere' keuze te maken, heeft de Consumentenbond een infographic gemaakt. In één oogopslag is daarop te zien dat rode wijn meer calorieën bevat dan droge witte wijn: 123 om 100 calorieën. En dat in een glas rode wijn al gauw een klontje suiker zit - niet toegevoegd, maar als 'restsuiker' achtergebleven na de vergisting van de fruitsuikers uit de druiven tot alcohol. Een lekker glaasje Baileys? Lekker, maar ongezond, dankzij 2 suikerklontjes, 4 gram verzadigd vet en een calorietotaal van 150 calorieën. Wat de Consumentenbond ook laat zien, is dat er voor veel dranken tegenwoordig ook een alcoholvrije variant op de markt is. Dat scheelt een slok op een borrel in de calorieën.
De Bond kijkt dan ook uit naar eind 2022, wanneer de Europese Commissie met een voorstel zal komen voor verplichte etikettering op alcoholische dranken. Daar is al sinds 2014 sprake van. Maar ook als het voorstel er ligt, is de koers nog niet gelopen, want de drankenindustrie - met name wijnboeren - staat niet te trappelen om inzicht te geven in wat er allemaal in hun producten zit. Nu is op het etiket vermelden wat er in zit alleen nog verplicht voor dranken met minder dan 1,2% alcohol. Vóór alle etiketten van deze informatie voorzien zullen zijn, kan nog wel even duren. Bierbrouwers zoals Guinness en AB InBev laten trouwens al wel zien hoe het ook kan, daar staan de ingrediënten ook onverplicht al jaren op het etiket.
Om de consument, die toch een glaasje alcoholhoudende drank wil genieten, te helpen binnen de drankencategorie een 'gezondere' keuze te maken, heeft de Consumentenbond een infographic gemaakt. In één oogopslag is daarop te zien dat rode wijn meer calorieën bevat dan droge witte wijn: 123 om 100 calorieën. En dat in een glas rode wijn al gauw een klontje suiker zit - niet toegevoegd, maar als 'restsuiker' achtergebleven na de vergisting van de fruitsuikers uit de druiven tot alcohol. Een lekker glaasje Baileys? Lekker, maar ongezond, dankzij 2 suikerklontjes, 4 gram verzadigd vet en een calorietotaal van 150 calorieën. Wat de Consumentenbond ook laat zien, is dat er voor veel dranken tegenwoordig ook een alcoholvrije variant op de markt is. Dat scheelt een slok op een borrel in de calorieën.
Alcoholische dranken zijn dus 'voedingsmiddelen' ??? Vandaar dat de slijters tijdens de lock-down als 'essentieel' open mogen blijven. Dan wordt het ook tijd dat die accijns komen te vervallen.
Joep, wil jij de lockdown nuchter doorkomen dan?
Dus zou de consument overgehaald moeten worden om witte wijn ipv rode te drinken omdat daar wat meer suikers inzitten? Terwijl rode wijn veel waardevolle stofjes bevat die in witte wijn nauwelijks zitten?
Laat er dan ook op het etiket info komen over de waardevolle micro-nutriënten als Resveratrol!
Die focus op wat enkele macro-nutriënten vertroebelt het gezondheidsplaatje enorm.... bij vele natuurproducten - zoals ook bij de waardevolle melkvetten (en wat suikers verbeteren juist de opname van flavonoïden!).
Micro nutriënten die veelal ontbreken in fast food/ drinks. Maar suikers (hoog geconcentreerde industriële siropen) niet.... of kunstmatige zoetstoffen die het o zo gezond maken in zo dat voorgespiegelde plaatje, maar niet heus.
ps Baileys? Walgelijk. Geef mij maar een goede cognac naast een crèmige cappuccino ;) Of een schuimende espresso.... waarvan die waardevolle koffievetten ook al niet meer mogen van de Consumentenbond.... die filterkoffie adviseert. Deskundigheid bij de Consumentenbond ver te zoeken.
pps maak rechtopstaande - onderkant plat gesneden - stoofpeertjes uit de oven.... de beste manier (half overgoten met rode wijn en gesuikerd - kaneel, misschien kruidnagel, vanille?... vergeet niet tussendoor te bedruipen met vocht ;)
(vocht langzaam indikkend, het bedruipen dan met steeds meer gecaramelliseerde suiker.... alcohol verdampt... mjammie)
Frank Buurman
Als je van de gezondheidseffecten van resveratrol wilt profiteren, zou je onmogelijk veel wijn moeten drinken: meerdere flessen per dag.
Sytske: het gaat niet alleen om die resveratrol.
Ho e.a. (Pubmed 2009) rapporteren dat rode wijnen de eiwitplaquevorming en hersenaantasting sterk verminderen, en dat de achteruitgang in leervermogen bij ouderen sterk afgeremd wordt. Daarbij zijn verschillende druivenrassen verschillend positief werkzaam.
Percival e.a. (univ. of Florida 2009) concluderen dat er grote verschillen bestaan tussen verschillende druivensoorten (en de manier van bereiding), en dat het negatieve effect van alcohol (bij matige consumptie van 2 glazen) niet meetbaar is door het positieve effect van de antioxidanten in de wijn.
De resveratrol in wijn helpt daarbij om hart- en bloedvaten te beschermen (zie Combipil).
Resveratrol, dat veel in pithoudende druiven - en meer in wijn dan in druivensap zit (doordat het gisten de resveratrol uit de schillen trekt) - lijkt zeer effectief bij het repareren van DNA schade (Oberdörffer e.a., Max Planck 2008), en heeft een sterke anti-oxidatieve werking. Al heeft hibiscus 7x zo veel resveratrol.
Voor het opnemen van Resveratrol is op de eerste plaats een goede darmwerking/flora noodzakelijk. De lever is daarna belangrijk, om Resveratrol in de goede chemische vorm te behouden. Het blijkt, dat zogenaamde 'gallaten' , andere flavonolen die ook in rode druiven (en veel in groene/ rode thee - in hibiscus ook gecombineerd) zitten, de afbraak van Resveratrol in minder nuttige stoffen ('sulfotransferase') voorkomen, de werking enorm versterken.
Net zoals in algen 5x minder omega3 zit dan in vetrijke vis... maar de aanvullende stoffen in de alg zorgen voor een sterker effect dan in die vette vis.
Waarmee ik niet persé rode wijn wil aanbevelen (hibiscus veel beter voor die resveratrol, en zonder toch niet aan te bevelen alcohol, al verwijdt dat bloedvaten)... maar ook niet afwijs en wil wijzen op waar de Consumentenbond mis zit met die suikerklont, die belachelijke etikettering op macro nutriënten.
(ps volgens de nieuwste berichten is bier gezonder dan rode wijn, als je alcohol waardeert... ik neem beiden met mate ;) En voor mij hoort een goede wijn bij het kerstdiner ;)
ps de 'French Paradox'... ondanks vetrijk 'ongezond' eten veel minder hart en vaat aantastingen... voorheen toegeschreven aan alleen rode wijn... blijkt ook enorm samen te hangen met Franse kaasjes... die niet alleen de darmflora enorm versterken. De Consumentenbond heeft geen enkele kennis van dit soort onderzoeken. Net zomin als van die koffievetten.
De VWA is inmiddels teruggekomen op het afraden van volvette zuivel producten. En terecht.
Dat die resveratrol 'onvoldoende' (als je alleen daarnaar kijkt) voorkomt in rode wijn, zoals je terecht opmerkt, is toch heel relatief en afhankelijk van vele factoren. In witte wijn zit het in ieder geval nauwelijks.