De helft van de restaurants in Nederland is helemaal gesloten met kerst (BNR, 1.1). Het is niet rendabel genoeg, klinkt het zo ongeveer in koor. Vóór corona was minder dan een kwart van de restaurants gesloten tijdens de kerst.

De herhaalde lockdowns, vervroegde sluitingstijden en steeds nieuwe maatregelen maken het voor cafés en restaurants niet eenvoudig het hoofd boven water te houden. De steunpakketten van de overheid laten gaten vallen, die de horecaondernemers zelf op moeten zien te vangen. De NOW (tegemoetkoming voor de loonkosten) dekt maximaal 85% van de loonkosten, bij 100% omzetverlies. Voor de TVL (tegemoetkoming voor de vaste lasten als huur en energie) moet de ondernemer zelf 20% voorfinancieren. En dat betekent dat, ondanks de steunmaatregelen, voor de horecaondernemers letterlijk geen cent overblijft (Metro, 1.3).

De combinatie van beperkte openingstijden (op dit moment alleen lunch, geen diner) en onzekerheid over steeds veranderende maatregelen, doet veel horecaondernemers besluiten dan maar helemaal dicht te gaan met kerst. "Als je op het laatste moment te horen zou krijgen dat je dicht moet, is dat natuurlijk funest." Sterrenchef Jef Schuur (Bij Jef, op Texel) verwoordt zijn frustratie zo: "Waarom laat je zo'n klein clubje [de horeca, red.] bloeden? Je laat ze heel langzaam dood bloeden. Dat is wat je doet."
Dit artikel afdrukken