Toch blijkt ook de VWA het niet te weten. Het meet het aantal beestjes op levend spul waar ze nou eenmaal van nature voorkomen en constateert dan dat er besmetting is. Alsof je de normen van een steriel laboratorium toepast op je achtertuin, maar daar wel uit wilt eten. Dat loopt spaak, want je vindt allerlei leven. Leven bovendien dat ook in iedere gezonde mensenbuik voorkomt
Baan ziet het lijk al drijven want de VWA ontdekte dat meer dan 10% van de kiemgroenten is besmet met E.coli. Monsters van rode bietenkiemen, preikiemen en alfafa monsters zaten op respectievelijk 41,2%, 28,6%, en 17,1%. Afblijven dus? Welnee, zegt Baan, het is heel simpel te begrijpen. E.coli worden gemeten als een zgn. proxy om onhygiënische werkmethoden op te sporen. Die 'ekkolies' zijn op zich niet noodzakelijk slecht. Bij volle gronds teelt - de leverancier van de zaden voor groenten - zijn ze
En tis waar, maar hoe moet je erover communiceren als de VWA nou eenmaal meet, zoals'ie meet?
Zeg 'ns eerlijk, hoeveel lezers van hier zouden hun (kiem)groenten laten staan als ze hoorden dat de kans op E.coli 'besmetting' 50% was?
AANVULLING, 17/3/09: in de draad krijg ik op m'n kop van Wouter de Heij die het bepaald niet eens is met de stelling dat sommige E.coli's maar een uitzonderingsstatus moeten krijgen. Als hij gelijk heeft, is de teneur van dit stuk onterecht.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Escherichia coli, heb ik geleerd, is een darmbacterie. De aanwezigheid ervan wijst op gebrek aan (menselijke) hygiëne. Je kunt tere kiemgroentjes ook moeilijk spoelen en wassen voor verkoop. Tja: je kunt niet alles hebben.
Maar gelukkig is er de moderne technologie: besproei de plantjes met virussen die bacterien dood doen (bacteriofagen, heten die). Vanaf dan kun je met stronthanden werken, en toch geen Escherichia op je slaatjes vinden. Ik vond ze vorig jaar reeds te koop op de ESE-ESP beurs.
zie ook: http://www.kviv.be/ingenieursprijzen/Sam_Possemiers.pdf
In het artikel staat niet vermeld waar deze bacteriën van afkomstig zijn, maar ik neem aan dat het de bemesting is?
Of een bacteriofaag spuiten een goed plan is, is natuurlijk maar zeer de vraag; je stimuleert dan wel de evolutie van de E. coli in het grote Baan-lab... En evolutie wil je nu net niet, want het risico op een minder onschadelijke variant wordt dan (ietsje) groter...
het niet eten van de deze prachtige en smaakvolle producten is uiteindelijk schadelijker dan het wel eten.
Bedankt Dick, "de beestjes van Baan" , je weet wel aandacht te trekken. En helaas gelijk verkeerde reacties. Het VWA rapport gaat overigens het meest over Kip en vleeswaren.
mijn uitleg:
De aanwezigheid van E.coli is een mogelijke indicatie van gebrek aan hygiëne. Echter niet in een natuurproduct. Zaden groeien in de natuur, en natuurlijk doen we er zoveel mogelijk aan dat vogels en muizen die zaden niet stelen, maar het is moeder natuur's snoeppot. Dus gaan er netten overheen. We spuiten Tobasco (echt waar), vogelverschrikkers, knalapparaten etc. Soms echter komt er toch een vogel bij en die poept. Dat geeft ook E.coli bacteriën. Daarnaast telen we in de grond. We zorgen ervoor dat er nooit verse mest gebruikt wordt maar oude mest en we gebruiken nooit versgeploegd weiland want daar zit ook verse mest in. Als u de grond in uw eigen volkstuin onderzoekt vindt u ergens Coli-bacteriën. Paniek? Welnee. U hoeft uw tuin niet met Chlorix te ontsmetten. Dat is goed en helpt juist uw weerstand te verhogen als u uw eigen groenten van eigen tuin eet. Net als voor u al 300 generaties van mensen gedaan hebben.
Vervolgens worden de zaden schoongemaakt in mijn grote Baan-lab (waar heb ik dat nou weer aan verdient? Ik ben gewoon een tuinder). Daarmee verlaag je wederom de kans op de Coliformen, die overigens nog steeds geen kwaad kunnen. De echte engerds zijn de Mutanten u allen bekend als o.a. E.coli O157:H7. Zaadmonsters worden in het land van herkomst hier al op getest. Dan wordt er nog eens bemonsterd in het proces.
Kortom, we weten het, we houden er rekening mee en zijn één van de schoonste en gezondheidsbevorderende industrieën.
De beschreven techniek is ons ook bekend, de kiemgroenten industrie is verenigd in de ISGA, The International Sprout Growers Association. Ik als Europese Director reageer daarom op dit hele gebeuren.
Door de paniek om E.coli in de USA in de jaren 90 is men daar verplicht om alle spruitgroenten te wassen met 20.000ppm Chloor. Vandaar dat Taugé in de USA zo mooi wit is. Deze gouvernamentele uitwas willen we in Europa voorkomen. Vandaar dat wij in Europa veel verder zijn met onze hygiëneregels en technieken.
Wij zeggen, wat er niet inzit hoef je ook niet te bestrijden.
Oh Dick, ik zie dat ik heb nagelaten te antwoorden op je vraag: ik zou het zeker niet laten liggen in elk geval. Maar ik ben sowieso voor niet meer hygiene dan noodzakelijk is. Hoe meer hygiene, hoe minder mijn lichaam bekend is met heel normale bacterien, die ik vroeg of laat toch een keer tegen kom (100% hygiene haal je nooit). Het aloude weerstandsprincipe. Gezond zijn is niet dat je niet ziek bent, maar dat je niet ziek wordt, zeg ik altijd...
Rob Baan, ik bedoelde 'het grote Baan-lab' in deze positief, ik vind 'gewoon een tuinder' de lading bepaald niet denken. Maar ik vergat even dat je in onze romantische eet-wereld het woord lab niet mag gebruiken, want dat is modern en dus slecht (...). Ik denk dan, als met de oude kaas draad hiernaast: als een slimme kazenier snel zijn kazen kan laten verouderen met behoud van smaak en andere kwaliteiten, is daar niets mis mee. Sterker nog, ik vraag mij dan af wat er gebeurt als hij het verder doorvoert en 2 jaar lang zijn kaas laat snelkazen (alsof hij al 5 jaar ligt). Ik ben VOOR (maar dan moet je er niet over liegen). Maar dat zien we kennelijk liever niet, dat de techniek onze producten beter kan maken. Het moet langzaam en ambachtelijk. Gelukkig slaap jij niet in dat kamp :o)