Verontrust door de berichtgeving over de PFOS-vervuiling rondom de 3M-fabriek bij het Vlaamse Zwijndrecht, vroeg de Vlaamse actiegroep Grondrecht de Nederlandse milieuchemicus Jacob de Boer te onderzoeken hoe het zit met het water, de bodem en de vis uit de Westerschelde.

De Boer kwam tot een verrassende conclusie in negatieve zin. In de door hem geanalyseerde platvissen (15 door sportvissers gevangen botten) bleek de norm voor PFAS maar liefst 812 keer overschreden te worden. "We raden sportvissers stellig aan hun vangst terug te gooien. Eet ze vooral niet op", zegt De Boer. "Ook zwemmen in die vervuiling, die meer omvat dan alleen PFAS, is geen goed idee." Nergens ter wereld zijn in water hogere PFAS-concentraties aangetroffen als in de Westerschelde.

De meest aangetroffen PFAS-soort (een groep van zo'n 6.000 chemicaliën met 'handige' eigenschappen als water- en vetafstotendheid (denk aan je Tefalpan), die echter in het milieu niet afbreken, cumuleren en schadelijk zijn voor de volksgezondeheid) was PFOS. Geen wonder, want tot voor twintig jaar produceerde de 3M-fabriek in Zwijndrecht PFOS en loosde afvalwater op de Westerschelde. Met de grote infrastructurele werken rondom de ring van Antwerpen (de Oosterweelwerken) kwam dit voorjaar de PFOS-vervuiling in de omgeving én omwonenden aan het licht. Het leidde tot stillegging van de fabriek.

De provincie Zeeland trok maanden geleden aan de bel bij het RIVM, of het eten van vis en zeegroenten (zeekraal en lamsoor) uit de Westerschelde nog wel veilig is. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van De Boer en zijn team de provincie contact gelegd met minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat. "Het ministerie liet weten op korte termijn ambtelijk overleg te organiseren met betrokken instanties over de mogelijkheid om relevante vragen alsnog mee te nemen in lopende onderzoekstrajecten," aldus Vroege Vogels.
  • Deel
Druk af