Uit alle aanmeldingen selecteerde de vakjury 39 genomineerden. Tussen 13 december en 16 januari kunnen consumenten hun favorieten kiezen via de stemwebsite.

“HAK is genomineerd met Het Helpende Bord. Dit keramieken bord hebben we ontworpen aan de hand van wetenschap om kinderen in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar te helpen onbewust meer groenten te eten. De manier waarop we ons eten serveren doet namelijk veel met onze zintuigen: voor we een hap genomen hebben, hebben we al ‘geproefd’ met onze ogen."

"Diverse wetenschappelijke onderzoeken laten verschillende factoren zien die invloed hebben op hoe we onze maaltijd beleven en hoeveel we eten. In het bord hebben we vijf verschillende nudges verstopt. Zo lijkt een portie op het grote bord kleiner en doordat het bord eruit ziet als dat van papa of mama, kopieert een kind het gezonde gedrag van de ouder gemakkelijker. Dit bord is letterlijk een helpende hand, die jonge kinderen onbewust meer groente laat eten. Dit leidde tot de toegankelijke en product-omschrijvende naam: Het Helpende Bord.”

Van groenten in pot en zak naar bord
“Het bord is ontstaan vanuit onze missie: Iedereen helpen om meer groenten en peulvruchten te eten. We weten allemaal dat groente gezond voor ons is, omdat het vitaminen, mineralen en vezels bevat. Toch eten we er in Nederland structureel te weinig van. Dit begint al jong: slechts een handjevol kinderen eet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Terwijl de leeftijd van 4 t/m 8 jaar cruciaal is: dan leg je de basis voor je eetpatroon. Samen met het creatieve bureau DDB Unlimited zijn we op zoek gegaan om, buiten onze kaders, kinderen te helpen meer groenten te eten. DDB Unlimited kwam met het idee om een innovatie te ontwikkelen om onbewust eetgedrag te beïnvloeden, geïnspireerd door het (wetenschappelijke) boek The Perfect Meal. Zo kwamen we in contact met Wageningen University & Research en is het balletje gaan rollen.”



Lokaal bord uit Drenthe
“Soms horen we dat de prijs van het bord niet toegankelijk is voor iedereen. Die ligt inderdaad hoger (€12,95 via De Bijenkorf, red.) doordat we bewust gekozen hebben voor een lokaal geproduceerd bord. Lokale productie is in lijn met de missie en strategie van HAK. Minimaal 85% van onze groenten en peulvruchten komen van dichtbij. Dit leidt tot een lagere footprint en geeft meer grip op kwaliteit en duurzaamheid. Een bord van dichtbij bleek niet eenvoudig, omdat er maar weinig lokale keramiekproducenten zijn. Toch is het gelukt. Het Helpende Bord wordt gemaakt door Royal Goedewaagen uit Drenthe. Er is dus geen sprake van goedkope massaproductie uit bijvoorbeeld China, maar een handgemaakt product uit Nederland. Dat scheelt een hoop reiskilometers en daarbij een hoop uitstoot.”

Als er partijen of retailers zijn die Het Helpende Bord of andere toffe groenteconsumptie-verhogende ideeën groter willen maken met ons, laat het weten!
Naar een hogere groenteconsumptie
“De te lage groenteconsumptie in ons land is nog steeds een diepgeworteld probleem, dat vaak op jonge leeftijd al ontstaat. Terwijl een meer plantaardig dieet met meer groente juist zo essentieel is voor onze gezondheid. Nederland bungelt wat betreft dagelijkse hoeveelheid groente onderaan de Europese lijstjes, alle jarenlange voorlichtingsinspanningen van de overheid ten spijt.”

“Bij HAK vinden we het belangrijk om ook een steentje bij te dragen aan het vergroten van de Nederlandse groenteconsumptie, niet met het vingertje maar op een lichtvoetige manier zoals nudging. Daarnaast willen we graag samenwerken met andere partijen in de keten om zo de impact en de groenteconsumptie verder te vergroten. Als er partijen of retailers zijn die Het Helpende Bord of andere toffe groenteconsumptie-verhogende ideeën groter willen maken met ons, laat het weten!”

Breng je stem uit

Verdient deze nominatie jouw stem? Ga naar de stemwebsite en kies daar jouw favorieten.
Dit artikel afdrukken