De eigenaar van de centrale, energiebedrijf RWE, gaf ooit in de rechtszaal toe slechts op papier 175.000 kg ammoniak uit te stoten. Toch werd die papieren uitstoot door de provincie Noord-Brabant omgezet in verhandelbare of uitwisselbare uitstootrechten. Volgens Johan Vollenbroek van MOB hebben RWE en ambtenaren een recht op natuurvervuilende stikstofemissies uit het niets eerst op papier getoverd en daarna tot echte stikstofruimte omgezet om wat niet kan en mag volgens de Europese Habitatrichtlijn (ter bescherming van kwetsbare natuur in de EU) toch mogelijk te maken

De rechtbank vernietigde die toverdaad gisteren. Dat lijkt een streep door bewuste politiek die onder de groene en rode colleges van gedeputeerden is ingezet: de industrie moest voldoende ruimte houden, terwijl boeren moesten wijken. De industrie kreeg op papier uitstoot toegerekend die in rechten werd omgezet. Met die rechten kon uitstoot worden toegelaten die er voordien niet was, maar uitbreiding van uitstoot mogelijk moest maken. Dat gebeurde in diverse zaken. De meest recente die in het nieuws kwam was Saint Gobain Isover in Etten-Leur.

Het Brabantse statenlid Hermen Vreugdenhil reageert opgetogen op twitter. Hij strijdt al jaren voor gelijke behandeling voor boeren en industrie.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de industrie in Noord-Brabant, waar de papieren ruimte door de precedentwerking van de uitspraak vermoedelijk zal verdwijnen als sneeuw voor de zon. Mochten soortgelijke zaken ook elders in Nederland zijn gebeurd, dan moet zelfs gevreesd worden dat de kabinetsformatie erdoor geraakt kan worden. Rond Schiphol speelt eenzelfde zaak. De luchthaven moet krimpen, zei de NOS, omdat Schiphol geen Natuurbeschermingsvergunning of voldoende oude rechten heeft voor de omvang van zijn vliegbewegingen. Later volgde het nieuws dat boeren moeten wijken voor Schiphol. In Brabant is dat probleem de afgelopen jaren met 'toveren' opgelost. Door die oplossing haalde de Oost-Brabantse rechtbank gisteren een streep. Voor Schiphol staat de politiek daarom nu de facto voor een naakte keuze: willen we boeren of reizen?
Dit artikel afdrukken