Dat concludeert de Wageningen Live Stock Research in een vergelijkend onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. Wageningen stelde op basis van reeds bekend onderzoeksmateriaal vast dat Nederlandse boeren vleeskippen, varkens en kalveren de afgelopen tien jaar een beter leven hebben kunnen bieden door verbeterde wetten en eisen van supermarkten. Melkveehouders en hun zuivelaars stonden in diezelfde periode grotendeels stil. Zo vertaalt Wakker Dier de resultaten. Anne Hilhorst van Wakker Dier zegt het als volgt: “Nederland heeft de koeien aardig in de kou laten staan.”
Melkvee kan last hebben van ontstekingen aan de uier, pijnlijke aandoeningen aan de poten en voeten, zoals kreupelheid of voetzweren. Zulk ongemak dat ontstaat door het leven en bewegen van de dieren op harde, gladde stalvoeren. Het niveau van de klachten kan bij de juiste maatregelen in de stal omlaag worden gebracht. Zoals Anne Hilhorst in gesprek met Foodlog al eerder op aankondigde, zal Wakker Dier de komende periode aandacht vragen voor de het achterblijven van de inspanningen op het gebied van dierenwelzijn in de melkveehouderij vergeleken bij de drie andere sectoren.
In het verleden koos FrieslandCampina voor PlanetProof als keurmerk. Die keuze drukte een verdergaand keurmerk waar de Dierenbescherming en milieu-NGO Natuur&Milieu aan werkten van tafel. Daarmee ging ook de kans van tafel om circa drie kwart van de melkveehouderij nieuwe welzijnsstappen te laten maken. De facto stelt Wakker Dier de destijds gemaakte keuze van de grote zuivelaar en gelijknamige coöperatie ter discussie. De campagnes van de organisatie zijn doorgaans effectief, zodat er nu toch ruimte wordt gemaakt voor melk met een welzijnsster van de Dierenbescherming of extra eisen aan huiskeurmerken zoals 'Beter voor ... ' van AH. Jumbo voert een beperkt volume zuivel met een ster van de Dierenbescherming.
Melkvee kan last hebben van ontstekingen aan de uier, pijnlijke aandoeningen aan de poten en voeten, zoals kreupelheid of voetzweren. Zulk ongemak dat ontstaat door het leven en bewegen van de dieren op harde, gladde stalvoeren. Het niveau van de klachten kan bij de juiste maatregelen in de stal omlaag worden gebracht. Zoals Anne Hilhorst in gesprek met Foodlog al eerder op aankondigde, zal Wakker Dier de komende periode aandacht vragen voor de het achterblijven van de inspanningen op het gebied van dierenwelzijn in de melkveehouderij vergeleken bij de drie andere sectoren.
In het verleden koos FrieslandCampina voor PlanetProof als keurmerk. Die keuze drukte een verdergaand keurmerk waar de Dierenbescherming en milieu-NGO Natuur&Milieu aan werkten van tafel. Daarmee ging ook de kans van tafel om circa drie kwart van de melkveehouderij nieuwe welzijnsstappen te laten maken. De facto stelt Wakker Dier de destijds gemaakte keuze van de grote zuivelaar en gelijknamige coöperatie ter discussie. De campagnes van de organisatie zijn doorgaans effectief, zodat er nu toch ruimte wordt gemaakt voor melk met een welzijnsster van de Dierenbescherming of extra eisen aan huiskeurmerken zoals 'Beter voor ... ' van AH. Jumbo voert een beperkt volume zuivel met een ster van de Dierenbescherming.
Het blijft hier heel stil. We kregen stil kritiek te horen. De WUR zou niet zeggen wat Wakker Dier ervan maakt.
Toch wel hoor, want dat checkten we even in het rapport (wat oude stukken bij elkaar geveegd). Daar lees je helemaal in het begin:
De allereerste paragraaf:
De grootste gemeenschappelijke deler van het resultaat van de analyses is dat overall de mate van ongerief een gunstige trend vertoont. De belangrijkste drivers hiervoor zijn wet- en marktgestuurde aanscherpingen van eisen omtrent de houderijomstandigheden. Dit was het meest duidelijk bij de vleeskuikens (door de grootschalige overgang naar Kip van Morgen en de houderij-gebonden reductie van zoolzweren). Bij de vleeskalveren vormden de ruimhartiger verstrekking van vast voer en de minder rigide beheersing van het bloedhemaglobinegehalte belangrijke factoren. Voor varkens was dit vooral de overgang naar groepshuisvesting van dragende zeugen en voor vleesvarkens enigermate de grootschalige overgang naar BLK*. Bij melkvee ontbrak een dergelijke sprong.
Op de slotpagina (34) lees je:
De belangrijkste ongerief-thema’s qua combinatie van vóórkomen en ernst voor melkvee betreffen klauw- en pootaandoeningen en het optreden van ziekten, met name uierontsteking (mastitis). Voor deze thema’s zijn geen wezenlijke trends onderkend ... Grote ontwikkelingen qua ongerief ontbreken.
Wat de WUR zegt is in feite dit: de omgang met de koe heeft zich niet ontwikkeld sinds de ontwikkeling bij kalf, kip en varken.
De critici hebben natuurlijk gelijk: zonder referentiepunt zegt dat allemaal niet zoveel over het welzijn van de koe. Maar maak dan duidelijk dat de methodologie rammelt en verwijt dat aub aan de WUR.
Dick de wur is tegenwoordig meer van wie betaalt die bepaalt. Een nichtje van mijn vriendin moest onderzoek doen naar de kringlooplandbouw. Daar we hier al hele lange discussie over hebben gehad blijven in Wageningen gewoon met een roze bril er ingeloven .
Ik lees geen woord over het weghalen van de kalf bij de koe. Is dat geen issue (meer) voor Wakker Dier?
Hoeft van mij niet per se, maar ik ben gewoon benieuwd.
Klinkt allemaal wat amechtig. In alle bochten wringen om er toch nog iets wreeds van te maken. Impliciet suggereert WD ook nog eens dat kip, varken en kalf het goed doen.
Waar zijn de strategen gebleven bij die club?
Maar ze hebben de WUR mooi bij de neus genomen. Dat dan weer wel.
Wij hadden onze koeien op stal moeten zetten in hokjes van 3m2.