“Gelukkig worden we met z’n allen steeds bewuster van biologisch eten. Minder – of liever geen – bestrijdingsmiddelen in ons eten! Als je een stukje grond tot je beschikking hebt en je de groene kriebels krijgt of al lang hebt gekregen, is het aanleggen van een biologische moestuin dan eigenlijk niet meer dan logisch! Maar hoe begin je?” Zo opent het blog EatPureLove.

EatPureLove is een van de talloze websites met tips en ervaringen over verantwoord moestuinieren, heerlijk leesvoer voor het slapen gaan. Hier aangehaald voor die fijne combinatie van woorden in de naam. De stapel boeken over het onderwerp is inmiddels zo hoog, dat de kaboutertjes erop klimmen en kunnen meehelpen aan de verspeentafel. Nadat ze al het tuingereedschap blinkend hebben opgepoetst natuurlijk, klaar voor een nieuw seizoen.

Teeltplan
De groene kriebels komen in de vroege winter voorafgaand aan een nieuw groeizaam voorjaar. Wat de sinterklaasfolders voor de kleintjes zijn, is de gids van De Bolster voor de amateurtuinier. Daar ploft hij op de deurmat, Biologische zaden 2022. Benieuwd wat er dit jaar nieuw is! ‘Blader door ruim 340 biologische rassen’.

Dat bladeren gaat natuurlijk niet zomaar lukraak. Er is al een idee voor een teeltplan. Dit jaar geen twee courgettes, dat worden monsters die de halve tuin beslaan. En wie eet al die courgettes op? Bovendien, als je een paar dagen niet kijkt, liggen er duikboten onder de reuzenbladeren. Van de twee soorten aardappelen van vorig jaar waren de Annabelle’s het lekkerst, dus die doen we* komend jaar weer. Maar wel op een andere plek in de tuin, qua teeltwissel.

TeeltplanTeeltplan van de auteur


Bestuivers
Pootaardappeltjes heeft De Bolster niet (die halen we bij Van der Wal). Maar wel honderden zaden van groenten, kruiden, kiemgroenten, bloemen en groenbemesters. Die laatste heb je nodig als je echt biologisch teelt. Bloemen zaai je voor de fleurigheid, maar in de eerste plaats voor de insecten. De Bolster heeft uitgekiende bloemzaadpakketten, voor het lokken van de juiste bestuivers.

Moestuinieren is een oefening in zen. Een moestuinier is een ‘volgend jaar mens’, in de goede zin
In de inleiding van zijn zaadcatalogus refereert directeur Frank Vosselman aan de gevolgen van de klimaatverandering. “Met biologisch telen dragen we bij aan het tegengaan hiervan,” schrijft hij. De vraag is of al die kleine biologische lapjes grond bij elkaar werkelijk helpen bij de reductie van kwalijke gassen in de atmosfeer. Maar dat doet er ook niet echt toe voor het genot van de moestuinier. Want puur genot is het: vanaf een zaadje de plantjes opkweken, thuis in de slaapkamer voortrekken, uitplanten als het tijd is, verzorgen tot er geoogst wordt.

Leckør F1
Wat is er nieuw in het aanbod van De Bolster? Vosselman noemt de grijze pompoen ‘Leckør F1’. ‘F1’ verwijst naar het veredelingsprogramma van hybride rassen. De naam ‘Leckør’ is wellicht bedacht door iemand met aanleg voor taalhumor. Hoe dan ook: misschien volgend jaar eens proberen. Met pompoenen is het een beetje hetzelfde als met courgettes. Je hebt er gauw te veel van en zo lekker zijn ze niet.

Wat wel nieuwsgierig maakt is de nieuwe stokslaboon ‘Sunshine’. Deze heeft “goudgele, slanke peulen. Deze zijn zonder draden en zeer smaakvol.” Die gaan we proberen. Vaste prik zijn tuinbonen, zeer geschikt om in te vriezen. Sugarsnaps hebben we ook een keer geprobeerd, maar dat werd niet veel.

Deze tekst kwam tot stand zonder inbreng, van welke aard ook – behalve uit de catalogus - van De Bolster
We gaan ons binnenkort verdiepen in de diverse soorten pepers. De keuze valt mogelijk op de
Westlandse Lange Rode. Het is wel een gok om die buiten te planten, ook al ligt de tuin zeer beschut, want de pepers van De Bolster zijn eigenlijk bedoeld voor de professionele teelt in de kas. Maar met die klimaatverandering zou de grond zomaar eens een stuk warmer kunnen worden.

Moldavië
Moestuinieren is een oefening in zen. Een moestuinier is een ‘volgend jaar mens’, in de goede zin. Hoopvol en geduldig uitkijken naar de oogst, dan concluderen dat het experiment goed is uitgepakt. Zonder stress, maar ook zonder veel invloed op het proces te kunnen hebben, een resultaat afwachten waarvan je de dynamiek niet kan beïnvloeden, dat is voor de moderne professionele mens een heilzame ervaring. Maar niet overdrijven: het is ook gewoon leuk om een paar kromme worteltjes uit je eigen tuin te trekken met je (klein)kinderen.

Deze tekst kwam tot stand zonder inbreng, van welke aard ook – behalve uit de catalogus - van De Bolster. De Bolster is pure, trotse Hollands Glorie, en daar hoort ook de productielocatie in Moldavië bij. Daar breidt het bedrijf de teeltcapaciteit van biologische zaden uit met ‘outgrowers’, telers die enkele soorten zaden voor De Bolster maken. Het bedrijf heeft behalve ambitie ook potentie om te groeien in Moldavië, “biologische oppervlakten zijn er goed te vinden”, volgens een reportage in de catalogus. Wel is het bedrijf op zoek naar telers met “het juiste fingersspitzengefühl”. Jongens, wat een mooi vak, niet allemaal tegelijk aanmelden!

Het aanleggen van een biologische moestuin is inderdaad eigenlijk niet meer dan logisch.

* Lees voor 'we' : 'mijn vrouw'
Dit artikel afdrukken