Zaterdag 20 november ging het mis in het Franse departement Ariège. In de middag komt er een alarmoproep van een groep jagers op wilde zwijnenjacht bij het plaatsje Seix. Een van de jagers is zwaar gewond aan zijn benen. Een beer zou hem hebben aangevallen. Hij schoot: op enkele meters afstand ligt een dode beer. Een reddingshelikopter voerde de man af naar het ziekenhuis van Foix. De Franse autoriteiten startten meteen een onderzoek.

Voor- en tegenstanders van de beer in de Pyreneeën vliegen elkaar onmiddellijk in de haren. En dat terwijl er net de afgelopen maanden weer gesprekken op gang waren gekomen tussen vertegenwoordigers van alle betrokkenen.

Succesvol uitzetprogramma
Sinds de jaren '90 is Frankrijk begonnen met het uitzetten van bruine beren in de Pyreneeën. De beer was er vrijwel uitgestorven. Het uitzetprogramma heeft succes en de berenpopulatie groeit. Inmiddels leven er zeker 64 beren in het berggebied, aldus La Depêche. En dat stuit op bezwaren van herders, boeren en politici. Die laatsten maken zich zorgen over ongelukken met wandelaars of toeristen. De eersten over het verlies van hun dieren: in de eerste 10 maanden van dit jaar zijn er 625 meldingen gedaan van dode schapen met een beer als verdachte, plus 16 runderen, 17 paarden en ezels en 1 hond.

Het onderzoek spitst zich toe op een aantal vragen. Want hoewel het ongeluk zich voordeed tijdens een wilde zwijnenjacht, was bekend dat er zich eind oktober een berenvrouwtje met 2 welpen in het gebied bevond. Dat had de Franse natuurorganisatie Pays de l'Ours met wildcamera's van het Réseau Ours Brun (het 'netwerk bruine beer') geconstateerd en gedeeld op de sociale media.

En ja, als er beren in de buurt zijn, dan mag je niet zo maar op wilde zwijnenjacht. In de jachtverordening van de Ariège staat het expliciet: als er bewijs is dat zich een beer in het gebied ophoudt, zijn drijfjachten verboden, aldus France3Régions. De jagers protesteren daartegen. Volgens hen zijn beren mobiel en is een jachtverbod omdat er ergens een beer is gezien onwerkbaar. "Als je de hele berg onder een stolp wilt zetten, moet je dat zeggen," moppert Jean-Luc Fernandeze, de voorzitter van de jachtfederatie in het departement.

Onderzoek
Toch willen de autoriteiten precies weten wat er zich heeft afgespeeld. Bijvoorbeeld welke veiligheidsvoorschriften er met de jagers gedeeld zijn. Hoe de jagers over de beer denken. Wat de aangevallen jager precies deed. En vooral: of deze wilde zwijnenjacht echt bedoeld was om alleen op wilde zwijnen te jagen.

Pays de l'ours ('berenland') is er niet gerust op. De organisatie roept het Franse overheidsorgaan Office de la Biodiversité op om de twee weesbeertjes actief te blijven volgen. Ook pleit de organisatie voor opschorten van alle drijfjachten in het gebied. Ze doet een beroep op de lokale jagers in de vallei om "uiterst waakzaam te zijn voor deze ongevaarlijke en nog fragiele welpen."
Dit artikel afdrukken