Moeten we de waan nou laten of maar eens wat reëler communiceren over wat we echt eten?
Mijn antwoord is heel helder: ja! Want als dat wat hieronder staat alles is, is er echt niets aan de hand. Ik wil liever nog veel meer weten. Het varken werd vroeger ook aan de leer gehangen. Zichtbaar voor iedereen.
Nederlanders consumeren dagelijks ingredienten waarvan ze het bestaan amper kennen. Ingrediënten als luizenbloed en analoogkaas kunnen bij nadere bestudering de eetlust bederven. Luizenbloed wordt gebruikt voor de rode kleurstof cochenille. Onder meer Campari, snoep, aardbeienyoghurt en m&m`s krijgen er hun rode kleur van.
Andere insecten leveren schellak op. Deze afscheiding is te vinden in haarsprays, langspeelplaten, snoep en kauwgom. Analoogkaas is opgebouwd uit melkeiwitten, palmolie, zetmeel en zout en lijkt op kaas, maar smaakt in principe naar niets. Analoogkaas wordt onder meer gebruikt voor pizza`s, lasagne en kaassaus. Schouderham is een goed voorbeeld van onsmakelijk bereid voedsel. Schouderham is samengevoegd vlees uit verschillende delen van het varken.
Om het vlees te verzwaren wordt het geinjecteerd met een zoutoplossing en vervolgens in een soort centrifuge gedaan. Het effect hiervan is dat
bron: Quote - p. 94 met dank aan MKB
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik dacht dat we echte informatie kregen over voeding, niet over producten waarvan elke feutus met enige interesse van de omgeving al vanaf weet.
Kennis over voedsel, wat zit er in je frikandel!
Nee niet echt boeiend, in frikandellen en dergelijke zit afsnijsel, afval vlees en dergelijke, bind middel kruiden en zo. Nee niet echt boeiend en al zou ik precies weten wat er in die ronde gehaktstaaf zit zou ik er niet anders tegen over staan. Op zijn tijd bijt ik een frikandel weg en het liefst een grove.
Jaren geleden toen ik nog een jong jongentje was mocht ik een keer aanschuiven bij een vriendin van mijn moeder, voor ons waren het altijd “tantes”, tante Vicky, Tante Lea, Tante Sharon.
Altijd die “tantes”, meestal donker getinte dames uit Indonesië (Nederlands Indië) en anders kwamen ze wel uit Suriname of India. Natuurlijk zaten er ook Creoolse dames tussen.
Wat de boer niet kent:
Zoals gebruikelijk, je komt bij een indo langs en moet wat eten, dat is nu eenmaal zo. Maar op en dag kreeg ik als jong knulletje bij tante Sien, een oude Indonesische dame weer een bordje voorgeschoteld, natuurlijk rijst met wat groente, een sambal/sambalan en een stoofschotel waar ik mijn vingers bij op at. (ik mis sinds dien een of twee vingers).
Toen ik het hele goedje had zitten weg smikkelen vertelde tante Sien dat het pens was, gewone pens, koeienmaag.
En lekker dat het was.
Orgaanvlees is voor de meeste Nederlanders al een klein taboe, wie eet er immers nieren, hersenen, zwezerik en zo.
Ja, in een exquise restaurant betalen we een vermogen om een zwezerik te eten of betalen een vermogen voor wat ganzenlever, en krijgen ook testikels als culinair hoogstandje op ons bord.
Wat er in een frikandel, bereklauw, uijenkruier, boeren hutsefluts zit, nee ik zit er niet mee. Zou wel willen weten wat er in zit maar maak me er niet echt zorgen om.
Als ik kijk wat wij weg gooien en waar o.a. Chinezen nog een maaltijd van maken en een klein beetje kan leren van hun keuken dan ben ik gelukkig
Remi
reactie op titel; ... ligt er vooral aan HOE deze kennis over voedsel tot je komt. Tekstuele bombardementen op de rechterhersenhelft (bij wijze van spreken...) lijkt niet te leiden tot echte beklijvende waardering of verkettering van voedsel. Verleiding van de zintuigen daarentegen...
Ik herinner me levendig een natte, koude donkere winteravond hoog in de Serra de Estrela in een kleine kamer waar worsten gemaakt werden. "blood and gore galore" maar sindsdien ben ik een worstfanaat...
Het artikel is ook niet erg accuraat: "Om het vlees te verzwaren wordt het geinjecteerd met een zoutoplossing en vervolgens in een soort centrifuge gedaan"
Ik vermoed dat bedoeld wordt: "om het vlees met meer water te binden, wordt het geïnjecteerd met polyfosfaten en vervolgens in een trommel geschud (getumbled)"
Nuance!
Maar wat wil Quote nu eigenlijk beweren? Dat alle producten genept zijn? Ik mis een beetje een conclusie of een stellingname.