Moeten we de waan nou laten of maar eens wat reëler communiceren over wat we echt eten?
Mijn antwoord is heel helder: ja! Want als dat wat hieronder staat alles is, is er echt niets aan de hand. Ik wil liever nog veel meer weten. Het varken werd vroeger ook aan de leer gehangen. Zichtbaar voor iedereen.
Nederlanders consumeren dagelijks ingredienten waarvan ze het bestaan amper kennen. Ingrediënten als luizenbloed en analoogkaas kunnen bij nadere bestudering de eetlust bederven. Luizenbloed wordt gebruikt voor de rode kleurstof cochenille. Onder meer Campari, snoep, aardbeienyoghurt en m&m`s krijgen er hun rode kleur van.
Andere insecten leveren schellak op. Deze afscheiding is te vinden in haarsprays, langspeelplaten, snoep en kauwgom. Analoogkaas is opgebouwd uit melkeiwitten, palmolie, zetmeel en zout en lijkt op kaas, maar smaakt in principe naar niets. Analoogkaas wordt onder meer gebruikt voor pizza`s, lasagne en kaassaus. Schouderham is een goed voorbeeld van onsmakelijk bereid voedsel. Schouderham is samengevoegd vlees uit verschillende delen van het varken.
Om het vlees te verzwaren wordt het geinjecteerd met een zoutoplossing en vervolgens in een soort centrifuge gedaan. Het effect hiervan is dat
bron: Quote - p. 94 met dank aan MKB
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mijn eerste reactie was: jaaaaaa, ik wil ook meer weten en dat anderen meer weten. Maar daarna ga je cursief verder en ben ik teleurgesteld. Blijkbaar wil je mensen graag ontmoedigen. Velen zullen gruwelen bij het idee van luizenbloed of schellak. Dat lijkt mij dan weer het minste probleem in onze voeding van tegenwoordig.....
God, wat voel ik me toch vaak verloren tussen de puristen en de junkfoodeters. :-(
Ik vind dat kennis beter doet genieten. Als je ziet wat voor werk er achter een pilsje zit, of rond vollegrondwitloof, dan krijg je er respect voor. Idem voor kazen, en snoep.
Separatorvlees. Heb dank voor de separatormachine. In grootvaders tijd was het de jongste 'gast' van de slager die met een mes de beenderen mocht afschrapen en dat schraapsel in een bak doen. Daar maakte de meester dan de chasseurs en cervelats van, DE snacks van de gewone man.
Knap zeg, van Quote. Aan letterlijk ALLE in het stukje genoemde ingredienten waren afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde gewijd.
En van griezelen, door tv-kijkers, is niets gebleken. De baas van de kipseparatorfabriek kreeg na de uitzending louter complimenten.
Bij de schellak vergeet Quote de citroenen te noemen, die bijna allemaal in de was worden gezet.
Robin, waarom zo verloren? Quote presenteert hier iets als onsmakelijk wat doodgewoon is. De voorbeelden zijn de meest normale praktijk in de keten van fabrieken en gaarkeukens waar ons eten wordt geproduceerd. We weten wel hoe een auto. PC of nieuwe knie in elkaar worden geschroefd, maar moeten kennelijk nog steeds denken dat gezellige kneuterboertjes, bakkertjes en groentenboeren ons eten zo van het land op ons bord brengen. Als consument weet je niet welke ingenieuze oplossingen bijv. zijn gevonden voor het perfect gaaf ontvellen van mandarijntjes en perziken (met chemische stofjes die erg lijken, maar het helemaal niet zijn).
Het shockeert mij dat ze dit als shockerend presenteren, want mensen zouden er veel meer van moeten weten. We willen dat kinderen weer leren dat melk van koeien en niet uit een pak komt, net zo zouden we moeten weten hoe het kan dat een pak echte soep jaren goed kan blijven buiten de koeling.
Interessante vraag, want (daar is'ie weer terug - de hier spontaan ontstane discussie over de 'mandarijntjes-uitzending' van de KvW): waarom wordt de Keuringsdienst als schandaalzoeker gezien, terwijl het programma wil laten zien hoe het zit en gaat? Daar zit idd af en toe ook een schandaaltje tussen, maar verder gaat het vooral over onze vervreemding van eten.
"Ingrediënten als luizenbloed en analoogkaas kunnen bij nadere bestudering de eetlust bederven."
Zou het? Hoe lang worden al de gruwelijkste verhalen over de inhoud van frika(n)dellen en kroketten de wereld ingeslingerd? En hoe veel minder worden ze daardoor gegeten?
Quote mag de relatie tussen luizenbloed en eetlustvermindering eens aantonen.