Hoewel de Britse regering vooraf meldde een energieneutrale top te willen houden, is volgens de Washington Post de COP26-conferentie in totaal verantwoordelijk voor 102.500 ton CO2-uitstoot. Hoeveel dat is? Een gemiddelde Brit is goed voor 12,7 ton per jaar, terwijl een gemiddelde Srilankaan slechts verantwoordelijk is voor 1 ton per jaar.

De zojuist gehouden conferentie was weliswaar groter in aantallen deelnemers dan voorgaande klimaatconferenties, maar ook per persoon is de uitstoot van CO2 hoger: 2,6 ton tegen 0,8-1,8 ton bij vorige conferenties, alle herbruikbare koffiekopjes, papierloze tussenrapportages en vegetarische versnaperingen ten spijt. Hoe kan dit?

Dit heeft deels te maken, aldus de Britse regering, met de toerekening van CO2-uitstoot aan deze conferentie. Voor het eerst zijn niet alleen de officiële conferentiegebouwen meegerekend, waar geregistreerde deelnemers verbleven, maar ook de Groene zone. Dit was een plaats aan de overkant van de rivier, waar publiek toegankelijke evenementen werden gehouden. En de lichten en de verwarming bleven langer aan, omdat op vrijdagavond de deadline werd overschreden, voegt de regering toe. Het grootste deel van de uitstoot, 60%, heeft te maken met vliegverkeer, een goede tweede de accommodatie van de deelnemers.

De Britse regering wil de CO2-uitstoot compenseren. Dat gebeurde ook naar aanleiding van de G7-top in juni dit jaar in Cornwall. Ter compensatie van de 20.200 ton van deze top investeerde Groot-Brittannië onder meer in uitstootarme fornuizen in India, een biogasinstallatie in Thailand en methaanopvang bij een afvalverwerker in Vietnam. Als de Britse regering dit nu ook gaat doen, betekent dit uitgaande van een prijs van $7,50 per ton (rekent Sarah Leugers van Gold Standard voor) een prijskaartje van $768.750, nog geen miljoen.

Omgeslagen over alle 40.000 geregistreerde deelnemers aan de COP26 is de rekening al helemaal een fooi voor een wereldtop: $20 dollar. Je zou er bijna van gaan denken dat vliegen gewoon moet kunnen.
  • Deel
Druk af