De kogel is door de kerk in Oostenrijk. Kanselier Alexander Schallenberg kondigde vanavond een volledige lockdown af voor mensen zonder vaccinatie (Het Financieele Dagblad, 3.3). Dit weekend liep het aantal besmettingen op tot boven de 13.000 per dag, op een bevolking van een krappe 9 miljoen mensen. Het grootste probleem is dat de vaccinatiegraad er maar op 65% ligt. Oostenrijk is het eerste land dat zulke vergaande maatregelen invoert voor niet-gevaccineerden. Zij mogen vanaf maandag alleen nog het huis uit voor noodzakelijke activiteiten, zoals boodschappen doen of doktersbezoek.


Fine Dining protesteert per brief
In Nederland is de teleurstelling over de beperkte lockdown - de horeca moet om 20.00 sluiten - alom te horen. Op een aantal incidenten na (AD, 1.7) berusten verreweg de meeste horecaondernemers in de nieuwe situatie. Dan maar zelf aan de afwas, zegt Jacques Westerhoff van brasserie Grace in Utrecht (Trouw, 1.2). Om kosten te besparen houdt hij de bezetting minimaal. "Alles waar je eigenlijk hulpkrachten voor hebt, dat doen we nu zelf.”

Er is één groep die wel degelijk - maar op beschaafde wijze - protest aantekent. De vier grote 'fine dining'-allianties Alliance Gastronomique, JRE Nederland, Les Patrons Cuisiniers en de Fine Eastern Restaurants hebben een protestbrief geschreven (MissetHoreca, 1.1) tegen de verplichte sluitingstijd van 20.00 uur. "Politici hebben geen idee wat er in onze fine dining restaurants speelt," schrijven ze aan het kabinet. "Nooit eerder zijn we op de barricades geklommen de afgelopen 20 maanden. Een grote bek opzetten past niet bij ons. Met deze brief willen we aantonen dat wij super veilig werken. We bieden een avondvullend programma, met een vaste zitplaats en met meer dan voldoende ruimte. Gasten gaan na een diner bij ons van acht of twaalf gangen naar huis. Maar dat doen ze niet als ze om 20 uur buiten staan."

De fine-dining-organisaties vinden dat zij over één kam geschoren worden met de totale horeca, die verantwoordelijk zou zijn voor 2,9% van alle besmettingen, terwijl zij maar een fractie van de klanten bedienen. "Wij willen niet de strijd aangaan met onze collega’s in andere segmenten van de horeca, maar wij krijgen wel de hardste klappen. Want onze diner-ervaring begint pas tegen 20 uur." De brief eindigt met een noodkreet: "Ons levenswerk en ons nationaal gastronomisch erfgoed worden weer bedreigd door maatregelen waarbij in onze ogen elke nuance ontbreekt." Op de sociale media krijgt de brief van alle kanten bijval.

'De kowa en de lawa zijn blijvertjes
De coronapandemie heeft tenminste één nieuwe, gezonde gewoonte opgeleverd, schrijft de NRC (3.1). Wandelen heeft zich in de coronatijd ontworsteld aan zijn saaie imago. Zo zeer zelfs, dat er hippe afko's zijn voor het blokje-om (de kowa, korte wandeling) en een middag slenteren (de lawa, ja inderdaad, de lange wandeling). Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die rond het begin van de Ommetje-app lanceerde, is er blij mee. Ook al werd de app met een heel andere pandemie in het achterhoofd ontwikkeld: "we hadden al lang daarvoor een pandemie, die van een gebrek aan lichamelijke activiteit”, zegt Scherder. Ofwel: we zitten véél te veel, "en corona was in dat opzicht een onwelkome verrassing: hingen we opeens nóg vaker netflixend op de bank en noodgedwongen thuis achter een bureau."
Dit artikel afdrukken