Met angst en beven werd er naar de persconferentie van vanavond uitgekeken. Om de snel stijgende besmettingen in te dammen, raadde het OMT een streng pakket aan maatregelen aan. In het buitenland werd dat gezien als een gedeeltelijke lockdown (The Guardian, ), maar dat woord nam premier Mark Rutte niet in de mond. Wel sprak hij van "zeer, zeer dringende adviezen" om met onmiddellijke ingang thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan, en thuis niet meer dan 4 gasten te ontvangen.

Vanaf morgen, zaterdag 13 november, gelden er gedurende een periode van 3 weken een zestal verplichte maatregelen. Van de verplichte anderhalvemeter, binnen en buiten, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt, tot de verplichte sluitingstijd van horeca én winkels om 20.00 uur 's avonds. "Net als vroeger", liet de premier zich ontvallen. Lunchen kun je nog naar hartelust bij je favoriete restaurant. Dat kon 'vroeger' niet.

Het kabinet heeft besloten de wet aan te passen, zodat het coronatoegangsbewijs ook een rol kan gaan spelen in niet-essentiële winkels, op het werk - als werkgevers dat willen - en in het hoger onderwijs. Maar dan moet dat coronatoegangsbewijs natuurlijk wel waterdicht zijn. Naar de supermarkt-, groenteboer, kaaswinkel en slager mag je dus nog wel zonder vaccinatie.

En daar kan het nog wel eens aan schorten, schrijft de NOS (4.2). Er blijkt namelijk een frauduleuze scanner-app in omloop te zijn. Die valse scanner-app "kleurt bij alle QR-codes groen, ook al zijn ze verlopen, geblokkeerd of zijn het zelfs codes die helemaal niet afkomstig zijn van de CoronaCheck-app." De makers willen met hun app ondernemers ter wille zijn die mensen niet willen "buitensluiten".

Het ministerie van VWS weet van de nep-app maar heeft nog geen aangifte gedaan. Het verspreiden van de app is niet strafbaar, gebruik ervan wel, omdat in de wet is vastgelegd dat ondernemers de officiële scanner-app van het ministerie moeten gebruiken. "Doe je dat niet," zegt een woordvoerder, "dan is het net alsof je helemaal niet controleert."

Een andere manier om aan controle te ontkomen, is het gebruik van een valse QR-code. Ook dat blijkt op grote schaal te gebeuren, meldde de NOS eerder. Er bleek zelfs een nagemaakte CoronaCheck-app in omloop te zijn. RTL Nieuws (3.1) bracht een andere bron van vervalsingen aan het licht: de GGD op Schiphol. Drie inmiddels opgepakte GGD-medewerkers zouden tienduizenden valse QR-codes verkocht hebben voor honderden tot duizend euro per stuk.

Persconferentie 12 november 2021
Dit artikel afdrukken