Het percentage flexitariërs in Nederland komt uit op 42%, in Europa ligt dat gemiddeld op 30%. Als 'vleeseter' omschrijft zich 48% van de Nederlandse respondenten. Het Europese gemiddelde is 61% en Polen telt met 68% de meeste vleeseters. Met vega's staat Nederland op de derde plaats met 5% vegetarisch en 2% veganistisch eters. Duitsland en Groot-Brittannië zijn de vega-koplopers met 9%.
De hoofdconclusies van het rapport:
- Bijna de helft van de Europese consumenten (46%) verklaarde dat ze hun vleesconsumptie in het afgelopen jaar hebben verminderd.
- Iets minder dan 40% van de Europese consumenten is van plan minder vlees te consumeren in de komende zes maanden.
- Ongeveer 30% van de consumenten geeft aan van plan te zijn hun zuivelconsumptie te verminderen.
- Bijna 30% van de Europeanen zegt van te plan zijn aanzienlijk meer plantaardige zuivel- en vleesproducten te consumeren.
Als belemmering om meer plantaardig te eten noemen de respondenten dat plantaardige producten te duur zijn, vergeleken met vlees en zuivel. Daarnaast geven ze aan dat er - vooral buiten de deur - te weinig keuze is in vlees- en zuivelvervangers. Veerle Vrindts, directeur van Proverg Nederland, geeft in een persbericht over de resultaten van dit onderzoek aan: “De relatief hoge prijzen van vlees- en zuivelvervangers zijn deels het gevolg van de ontwikkelfase waarin de markt zich bevindt. Producenten investeren veel geld in uitbreiding en ontwikkeling van innovatieve nieuwe producten. Ze hebben nu nog niet de schaalvoordelen die de vleesindustrie heeft."
Vrindts verwijst naar de supermarkten, die volgens haar de prijzen hoog houden "door flinke marges te vragen op plantaardige producten, terwijl de dierlijke producten juist tegen stuntprijzen worden verkocht. Zo laat je makers en kopers van plantaardige producten eigenlijk de vleesproducten subsidiëren en dat is niet eerlijk." Vrindts wil duurder vlees en goedkopere nep.
Volgens Kieskompas eten Nederlanders nog altijd graag vlees, en spijbelen ze - volgens eigen zegen - maar zo'n beetje de helft van de week. Volgens harde consumptiedata houden Nederlanders ondanks de stijgende verkopen van vleesvervangers, vast aan hun stukje vlees. Alleen gesloten restaurants houden ons van het vlees.
Er is iets mis met het gelijk extra beprijzen van álle vlees (zuivel/ ei). Maar hoe hierin onderscheid te maken? Er is iets mis met 20% BTW op gezonde milieuvriendelijker AGF voeding. Een verhoogde BTW die al heeft plaatsgevonden (ook op dierlijk). En die niet geïnvesteerd wordt in milieuvriendelijker, andere bronnen. Er is iets mis met kant en klare vegan voeding met veel te hoge prijzen in een niche Wall Street verdien model. De vernieuwing/ visie op mogelijkheden ontbreekt (al zijn er vele mogelijkheden, die ook Wageningen (en Wouter, zoals met de Waddenzee als voorbeeld) aanreikt), de afbraak van onze land(zee)bouw gaat door. De prijzen stijgen al daardoor (e.a.) voor alles.... en dit werkt juist nog goedkoper produceren en junkfood in de hand. Net als steedse verder marginalisering van de boeren(vissers)toekomst. En andere effecten. Ook internationaal. Onze voeding blijft nodig. Export van bio industrievlees naar China een ander - maar eigenlijk toch hetzelfde - verhaal.
Als het maar duidelijk is wie de afzender is en welk belang gediend wordt. En zo moet je de reactie van Wouter ook lezen. Maar hij is daar altijd duidelijk in.
ProVeg doet aan framing en marketing. Net als vrijwel alle anderen (en ikzelf) op internet. Nu inhoudelijk: is er iets mis met extra beprijzen van vlees? Neen. Is er iets mis met het soberen vd consumptie van vlees? Neen ook niet. Is iets meer plantaardig een probleem? Natuurlijk niet. Dus puur inhoudelijk: laat ProVeg haar werk doen.
Dus met z'n allen kunnen we hier concluderen dat WC Eend nep adviseert.
Dat is een terechte reactie van Carolien. Een flexitariër is een normale omnivoor en geen 'zondaar op weg naar het heil', en een vleeseter is geen carnivoor die elke dag niets anders eet dan vlees. Elke andere voorstelling van zaken is bedrog. Helaas ken ik ook andere 'wetenschappelijke' onderzoeken die frames presenteren als feiten. Jammer.