De mogelijkheden om consumenten gezonder te laten eten zijn uitgebreider dan gedacht. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht in het wetenschappelijke blad Plos One op basis van een experiment.

De onderzoekers toonden aan dat de keuze tussen twee opties verandert door er een derde optie bij te plaatsen die vergelijkbaar is met een van de twee opties. Op zichzelf is het mechanisme in de consumentenpsychologie bekend onder de naam decoy-mechanisme (decoy is afleiding). Het was al aangetoond dat het aanbieden van een alternatief dat goed vergelijkbaar is met de eerste keuze, de keuze van de consument kan veranderen. Het nieuwe aan dit onderzoek is de toevoeging van de derde keuze als een nieuwe optie.

De onderzoekers lieten 2 groepen consumenten (in totaal 237 mensen) kiezen in een online experiment. De eerste groep had de keuze tussen chocolade en druiven en de tweede groep moest kiezen tussen chocolade, druiven en wortelen. De eerste groep koos ongeveer net zo vaak voor de chocolade als voor de druiven. Maar van de tweede groep koos 73% voor de druiven. Met de keuze tussen koekjes, druiven en worteltjes zou hetzelfde gebeuren. "Het effect laat dus zien dat als jij een decoy toevoegt, dus een product waar eigenlijk bijna niemand voor zou kiezen, dat je mensen in de richting duwt van het product dat jij wilt dat ze kiezen”, legt UM-onderzoekster Gitta van den Enden uit in het AD.

Volgens Van den Enden kunnen supermarkten met haar bevindingen hun schappen en reclame zo inrichten dat consumenten gezondere keuzen gaan maken.
  • Deel
Druk af