Veertig tot vijftig spotjes per dag op de televisie, vierhonderd radiospotjes per week en paginagrote advertenties in de huis-aan-huisbladen. De overheid zet een campagneoffensief in om Nederlanders over te halen zich toch aan de coronamaatregelen te houden (Adformatie, 4.4). Er komen ook nog advertenties online, in de kranten en in out-of-home uitingen (denk aan billboards). Op die manier wilt het ministerie van VWS mensen eraan herinneren zich te laten testen bij klachten, mondkapjes te dragen waar dat verplicht is en het coronatoegangsbewijs te laten zien waar dat moet. En natuurlijk is er aandacht voor de mogelijkheid je te laten prikken zonder afspraak.

De campagne richt zich specifiek "op gebieden waar relatief weinig mensen zich hebben laten inenten en op mensen die geen Nederlands spreken. Als mensen googelen of ze zich met hun klachten moeten laten testen, krijgen ze een advertentie van de Rijksoverheid te zien." Het ministerie heeft niet bekend gemaakt hoeveel geld er voor de campagne beschikbaar is.

Protestmars met 20.000-25.000 deelnemers
Zondagmiddag vond in Den Haag een protestmars plaats tegen het coronabeleid van de regering. Naar schatting liepen zo'n 20.000 tot 25.000 mensen mee (NU.nl, 4.1). De mars verliep in gemoedelijke sfeer en er zijn geen aanhoudingen verricht.

'Milde noodtoestand'
Hoe anders gaat dat in China. Volkskrant-correspondent Leen Vervaeke beschrijft hoe zij, om weer toegang tot China te krijgen, 3 weken in hotelquarantaine moet (de Volkskrant, 4.2). Van demonstraties of tegenstribbelen is in China geen enkele sprake. "Wie in quarantaine zit, is overgeleverd aan de genade van de Chinese autoriteiten," schrijft ze.

Die strenge aanpak heeft wél gevolg: in China stierven "volgens redelijk onderbouwde statistieken 4.636 mensen aan covid-19, afgezet naar bevolking is dat 330 keer minder dan in Nederland." Maar andere zerocovidlanden laten de strenge regels inmiddels los, terwijl China juist nog strenger wordt. Dat heeft gevolgen voor de Chinese economie en politiek, en voor de internationale relaties. Zo is het aantal buitenlanders in China in anderhalf jaar met 30% gedaald en heeft de Chinese president Xi Jinping al in geen anderhalf jaar een voet over de grens gezet.

Experts zien parallellen met de Chinese geschiedenis, schrijft Vervaeke, "waar een zich inwaarts keren vaak het einde inluidde van een dynastie." China is er op gespitst met de strengere maatregelen de Olympische Winterspelen in Beijing, februari 2022, en het vijfjaarlijkse partijcongres van de Communistische Partij in het najaar veilig te stellen. Die evenementen moeten vlekkeloos verlopen. De succesvolle bestrijding van het coronavirus dient als bewijs van de superioriteit van het Chinese systeem en daarom zal China het huidige strenge beleid niet snel loslaten. "China bevindt zich in een soort milde noodtoestand," zegt Odd Arne Westad, hoogleraar geschiedenis aan Yale. "Dat is een heel comfortabele positie. Ik denk dat ze dat zullen uitmelken zo lang ze maar kunnen."
Dit artikel afdrukken