Ik bak nooit een T bone/ entrecote thuis (nou ja bij af en toe de paar familie bbq's , net als spare ribs/ lamsspiesjes/ gevulde forel of dorade dan). Als ik uit eten ga, wil ik die graag kunnen nemen. Niets mis mee.
Thuis bespaar ik fors op vlees, en regelmatig echt vegan diners. Maar niet zo op kazen (alleen als saus gebruik ik die nauwelijks, behalve bij bloemkool of witlof, of rookkaas in de andijviestamp en/of een 'oma's gehaktbal' van de Vegetarische Slager in jus). En ja, als je zuivel (ei) consumeert, werk je ook mee aan vleesproductie...
In mijn top 5 staat goede falafel (100% vegan en supergezond), maar die kan je bijna alleen krijgen bij de Turk, of goedkoop zelfgemaakt (of ook wel Mezza bij sommige supers), de rest is het nét niet. Bijna iedere week op het menu, gevarieerd gepresenteerd, hier een simpele Egyptische tuinbonen falafel (alleen bij 'mijn' Turk verkrijgbaar in Nijmegen... de lekkerste kant en klare) maaltijd onlangs. Sausjes (en salades) erbij belangrijk. Meestal ook toch tzatziki van Griekse yoghurt of volle kwark... maar van de sojavariant ook best lekker. Hier een 'falafel' in soort hachee saus van een Israëlische Meester, heel apart.
Sausjes kunnen heerlijk gezond zijn zonder kaas (satésaus bij de nassi kent iedereen wel - de betere zelfgemaakte niet - maar er is veel meer). Daar moet je wel wat culinaire kennis voor verworven hebben van kruiden en smaken (Voedingsonderwijs!!!). Probeer ook eens edelgist in saus zonder kaas uit Jeroen van Buuren (maar wel met gevarieerde kruiden als tijm, oregano, lavas, laurierblad en gekneusde jeneverbes, en een scheut natuurlijk gefermenteerde sojasaus (of ketjap) met wat balsamico, gehakte champignons ;). (kan je wel wat recepten geven, maar er zijn hele mooie op internet/ in boeken te vinden... net als vele heerlijke vegan gerechten uit allerlei landstreken, die je wel moet maken!... wie weet hoe je top 25 (50) er dan uit gaat zien....) (top 5 is wel erg beperkt menu... wat is 'lekkerder', wat is 'het mooiste'? ;)