4
Fotocredits: Picanha, traditional Brazilian cut of top sirloin, Jun Seita

FlashRestaurants blijken vleesverleiders

Dat zeggen Wakker Dier en onderzoekers van Wageningen UR. Voor het eerst liet Nederland een duidelijk daling van zijn vleesconsumptie zien. We gingen in 2020 maar liefst 1,9 kilo minder vlees eten.* Waarom? Niet omdat we daar bewust voor kozen, maar omdat we niet meer uit konden eten door de lockdowns. Nu de restaurants weer open zijn, gaat de vleesconsumptie dan ook weer omhoog, is de verwachting.

*gewicht inclusief botten en weggesneden vet

Wakker Dier - Vleesconsumptie fors gedaald in coronajaar 2020 - Wakker Dier, 29 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 29 okt '21
  • 17:17

kennelijk waarderen Nederlanders vlees zo dat de keuze in een restaurant in hoofdzaak gestuurd wordt door het stuk vlees dat erin verwerkt wordt, dat zegt veel over hoe sterk de Nederlander verknocht is aan zijn stukje vlees.
Dat wd het zo kan formuleren dat het klinkt als een verachtelijk stukje verkooptechniek vd horeca zegt veel over de taalvaardigheid van wd.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #2
  • 30 okt '21
  • 12:44

Je kunt het ook brengen als:
Ondanks corona is er 24,6 miljoen kg meer vlees verkocht.
Ook vleesvervangers zitten in de lift.

Vermoedelijk verdunningseffect (meer consumenten) leidend tot 2,4% minder consumptie per hoofd van bevolking.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #3
  • 31 okt '21
  • 9:18

#2 Ja, er is 24,6mln meer verkocht via supermarkt en slager.
Nee, er staat niet dat daarmee het totaal is toegenomen door die stijging van dit segment.

Ik eet af en toe vleesvervangers. Ook kook ik weleens vlees vrij. Wat mij opvalt is dat het geen gerechten zijn die in mijn top 5 favo gerechten zelf gemaakt thuis qua smaakbeleving komen.

Wat me opvalt aan de vele, hele vele vegetarische ovenschotels is het woord kaas. Geraspte kaas.
Veel gerechten ( zo niet alle¿?) drijven daarop voor smaak. Laat de kaas maar eens weg of, zoals ik doe houdt het is apart erbij zodat je het verschil in het gerecht kan proeven.*

Kortom, het gaat nog tijd, meer tijd kosten om een andere smaak gewenning aan te leren.
En vooral een voldaan gevoel aanleren in de maag. En ik vraag me af of dit enkel een psychologisch gewenningsverschijnsel is. We komen meer en meer te weten over gevoel van verzadiging. Over hoe die signalering en communicatie werkt in ieder individueel menselijk lichaam.

*Ik kook altijd voor 2 dagen dus dan doe ik de helft al wel met kaas en de andere helft pas de andere dag bij weer opwarmen. Dat maakt m'n smaaktest vrij eenvoudig :-).

Frank Buurman
  • #4
  • 3 nov '21
  • 11:38

Ik bak nooit een T bone/ entrecote thuis (nou ja bij af en toe de paar familie bbq's , net als spare ribs/ lamsspiesjes/ gevulde forel of dorade dan). Als ik uit eten ga, wil ik die graag kunnen nemen. Niets mis mee.
Thuis bespaar ik fors op vlees, en regelmatig echt vegan diners. Maar niet zo op kazen (alleen als saus gebruik ik die nauwelijks, behalve bij bloemkool of witlof, of rookkaas in de andijviestamp en/of een 'oma's gehaktbal' van de Vegetarische Slager in jus). En ja, als je zuivel (ei) consumeert, werk je ook mee aan vleesproductie...
In mijn top 5 staat goede falafel (100% vegan en supergezond), maar die kan je bijna alleen krijgen bij de Turk, of goedkoop zelfgemaakt (of ook wel Mezza bij sommige supers), de rest is het nét niet. Bijna iedere week op het menu, gevarieerd gepresenteerd, hier een simpele Egyptische tuinbonen falafel (alleen bij 'mijn' Turk verkrijgbaar in Nijmegen... de lekkerste kant en klare) maaltijd onlangs. Sausjes (en salades) erbij belangrijk. Meestal ook toch tzatziki van Griekse yoghurt of volle kwark... maar van de sojavariant ook best lekker. Hier een 'falafel' in soort hachee saus van een Israëlische Meester, heel apart.
Sausjes kunnen heerlijk gezond zijn zonder kaas (satésaus bij de nassi kent iedereen wel - de betere zelfgemaakte niet - maar er is veel meer). Daar moet je wel wat culinaire kennis voor verworven hebben van kruiden en smaken (Voedingsonderwijs!!!). Probeer ook eens edelgist in saus zonder kaas uit Jeroen van Buuren (maar wel met gevarieerde kruiden als tijm, oregano, lavas, laurierblad en gekneusde jeneverbes, en een scheut natuurlijk gefermenteerde sojasaus (of ketjap) met wat balsamico, gehakte champignons ;). (kan je wel wat recepten geven, maar er zijn hele mooie op internet/ in boeken te vinden... net als vele heerlijke vegan gerechten uit allerlei landstreken, die je wel moet maken!... wie weet hoe je top 25 (50) er dan uit gaat zien....) (top 5 is wel erg beperkt menu... wat is 'lekkerder', wat is 'het mooiste'? ;)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.