De Italiaanse regering gaat een stokje steken voor de overname van groentezaden- en gewasbeschermingsmiddenproducent Verisem aan Syngenta. De regering-Draghi doet daarvoor een beroep op zijn zogeheten 'golden power', een wet om strategische bedrijven te beschermen tegen buitenlandse kopers. Het regeringsbesluit is nog niet openbaar gemaakt.

Sinds 2012 heeft Italië vier keer eerder een veto uitgesproken over voorgenomen overnames, drie keer eerder betrof het Chinese overnamepogingen in strategische sectoren als telecom, banken en zorg. Dit is de eerste keer dat het gebeurt in de agrifoodsector, aldus Reuters.

Coldiretti, de Italiaanse agrarische belangenorganisatie, had de zaak bij de regering aangedragen omdat de overname China een (te) grote invloed in de agrosector zou opleveren. Het Zwitserse Syngenta is in 2017 voor $43 miljard overgenomen door ChemChina. Sinds begin dit jaar valt ChemChina onder het staatsbedrijf Sinochem Holdings. Verisem is een Amerikaans-Italiaanse zadenproducent die veel wetenschappelijke kennis heeft opgebouwd, met vestigingen in Italië, Frankrijk en de VS. Syngenta had er zo'n €200 miljoen voor over.

"Door de overname verschuift volgens Coldiretti de wereldwijde strategische balans voor de zadenproductie naar Azië, waardoor twee op de drie zaden in handen komt van vier buitenlandse multinationals," schrijft Nieuwe Oogst. Een jaar geleden nam Syngenta het Italiaanse Valagro over, een producent van 'biologicals' (groene gewasbeschermingsmiddelen zoals nematoden, roofwespen en schimmels), biostimulantia en 'specialty nutrients'. Daarmee positioneerde Syngenta zich als een van de leidende bedrijven in de snelgroeiende markt voor biologicals.

Met het oog op de voedselsoevereiniteit vindt de Italiaanse regering deze volgende concentratiestap meer dan voldoende reden om de overname op grond van strategische overwegingen te blokkeren.
  • Deel
Druk af